Másodfokú figyelmeztetés esőzésekre majdnem az egész országban

Másodfokú, citromsárga figyelmeztetést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország megyéinek többségére, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a négyzetméterenkénti 70 litert. Áradások is lehetnek – írja a mediafax.ro.

A figyelmeztetés szerdán 18 órakor lép életbe, és csütörtökön 23 óráig érvényes. Ebben az időszakban fokozatosan erősödik majd a légköri instabilitás az országban, sok helyütt heves záporok, zivatarok, felhőszakadás, viharossá erősödő szél, elszórtan akár jégeső is várható. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat, négyzetméterenként 20–30, néhol akár 50–70 liter.eso ploaie

A meteorológusok szerint szerdán, június 7-én délután még csak az ország kisebb részében lesznek jellemzők a felsorolt jelenségek, másnapra azonban már átterjednek az ország egész területére, beleértve a délkeleti régiókat is.

Ezzel párhuzamosan, szerdán 15 óráig hatályos figyelmeztetést adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) is.

Az INHGA szerint ebben az időszakban a domb- és hegyoldalak lejtőin, a patakokon és kisebb folyókon jelentősen megnövekedhet a vízhozam, ami helyenként áradást is okozhat. A figyelmeztetés Temes és Krassó-Szörény megyére, a Berzava felső és középső folyásának vízgyűjtő területére vonatkozik.

mediafax
fotó: temesvarihirek.ro/Constantin Duma

Vélemények

facebook kommentek