Megosztó előadásokkal kezdődött a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

Nehéz héten van túl a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata, ám az általuk szervezett Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) még csak alig kezdődött el.

egerek es emberek temesvar

Egerek és Emberek

Kedden Dukász Pétert, a társulat egykor színművészét búcsúztatták. Majd csütörtökön, a magyarországi  temetés napján mutatták be az Egerek és Emberek című produkciót amelyben a 61 évesen elhunyt színész is játszott volna… Balázs Attila, az intézmény igazgatója vette át Candy szerepét.  László Sándor a Steinbeck-darab rendezője kisebb egészségügyi problémákkal küszködött, de a bemutató így is sikeresen lezajlott: Molnos András Csaba nagyszerűt alakított, Bandi András Zsolt pedig hozta a formáját, bár a kissé fura láncos faszerkezetekkel forgatásánál még mindig kisebb gondok akadtak.

teszt manipulaciok

Manipulációk

Szombaton, a TESZT első napja a Manipulációké volt, egy rendhagyó színházi előadásé, amelyet romániai, magyarországi, szerbiai és szlovéniai szakemberek állították össze. Az előadást kissé nehezen lehetne jellemezni, hiszen nem rágnak mindent a néző szájába, tehát, ahogy az lenni szokott mindenki arra gondol amire akar és azon nevetett amin… tud. A románok és a szerbek számára az “Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon” gyurcsányi jelmondat szinte semmit nem mond, a magyarok pedig bármikor egy jót kacagnak rajta … hacsak épp nem DK-ás aktivisták. Nos, sok az előadás során túl sok manipulációt nem véltünk felfedezni, de cserében a szép (színész)női mellek és a férfias testrészek nem hiányoztak,  így – többek között ezért is – nem sok jövőt jósolunk a színdarabnak. Bár a színésznők színésznők, ők sem szeretnek perceken át majomként, ruha nélkül, azaz pucéran ugrálni a színpadon. Véleményünk szerint a Manipulációk rövid életéhez az is hozzátartozik, hogy – legalábbis az eddigi tapasztalatok szerint – a több helyről érkező színészek programját nagyon nehéz összeegyeztetni, bár ez nem jelenti azt, hogy nincs szűkség effajta színházi együttműködésekre, sőt.
Amúgy a bemutatóhoz az is hozzátartozik, hogy csupán néhány perccel a vége előtt egy meghívott kritikusnak olyannyira elege lett a látottakból (gondoljuk nem az illemhelyre sietett), hogy – miközben Formanek Csaba főszereplőnek gesztikulált – kisétált a teremből…

Vasárnap a visszatérések napja volt, mert az Ernelláék Farkaséknál című darab szinte összes tagja játszott már a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, sőt egyesek éveken keresztül tették ezt. Hajdu Szabolcs ezúttal a budapesti Maladype Színháznak rendezett egy rá jellemző, a hétköznapok történéseiből merített színdarabot, amelyben természetesen ő is játszik. A Békeidőből ismerős Szabó Domokos és Török-Ilyés Orsolyán kívül Szilágyi Ágotát és Tankó Erikát láthattuk újból Temesváron játszani. A stúdiótermi  előadás egyeseket olyannyira meghatott, hogy a végén bele is pityeregtek. Nem tudjuk mi juthatott az eszükbe, de biztos fájó lehetett.
A tesztelés második napja a Bűn és bűnhődés című belgrádi előadással ért véget.

az orult lokomotiv

Az őrült lokomotív

Hétfőn 19 órától a ljubljanai Szlovén Nemzeti Színház Dráma Tagozata játszik a Nagyteremben, Stanisław Ignacy Witkiewicz: Az őrült lokomotív című előadását mutatják be, amelyet Jernej Lorenci állított színpadra. 22 órától a színház festőműhelyébe tér vissza a temesvári Auăleu kocsmaszínház, amely a nemrég bemutatott A fára épített ház című előadását hozza el.

TemesvariHirek.ro
TM-T.RO-fotók

Vélemények

facebook kommentek