Megszavazta a szenátus a kisebbségek napját nemzeti ünneppé nyilvánító törvénykezdeményezést

Elfogadta a szenátus hétfőn a nem magyar nemzeti kisebbségi frakció törvénykezdeményezését, amely nemzeti ünneppé nyilvánítaná december 18-át, a romániai nemzeti kisebbségek napját. A tervezet szerint az állami és helyi hatóságok logisztikai, vagy költségvetési támogatást nyújthatnak a nemzeti kisebbségek napja alkalmából szervezett kulturális rendezvényekre, és előírja, hogy az ünnepről a közszolgálati televízió és rádió is beszámoljon. A tervezet nem rendelkezik arról, hogy a bevezetendő új nemzeti ünnep munkaszüneti nappá válna Romániában.

A szenátorok egyhangúlag szavazták meg a törvénykezdeményezést, egy héttel azután, hogy – támogatás híján – visszaküldték a szakbizottsághoz azt a törvényjavaslatot, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. Mindkét tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg. kokarda 2
Cseke Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője felszólalásában rámutatott: az RMDSZ támogatja a nem magyar kisebbségi frakció törvénytervezetét, amely azonban “nem váltja ki” a március 15-éről szóló törvény elfogadását, amelyhez az RMDSZ továbbra is ragaszkodik. Az RMDSZ azért vetette le ideiglenesen a szenátus napirendjéről a magyar ünnepről szóló kezdeményezését, mert a jobbközép ellenzék nacionalista hangulatkeltése közepette az RMDSZ-szel egyébként együttműködő szociálliberális kormánypártok sem vállalták annak támogatását.

Románia 1998-ban kormányhatározattal nyilvánította a nemzeti kisebbségek napjává december 18-át, azt a napot, amelyen 1992-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta a nemzeti, vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát. A parlamentben 18 nemzeti kisebbségi szervezet képviselteti magát. Közülük egyedül az RMDSZ-nek sikerült az ötszázalékos parlamenti küszöböt meghaladnia és a parlament mindkét házában önálló frakciót alkotnia. A többi 17 kisebbségi szervezet a választási törvényben előírt kedvezményes eljárásnak köszönhetően juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába. A nem magyar kisebbségi törvényhozók a képviselőházban saját frakciót alkotnak. A szenátusban nincs ilyen kisebbségi frakció.

Romániában a tatár nemzetiségűek kérésre szabadnapot kaphatnak munkáltatóiktól december 13-án, nemzeti ünnepük alkalmából. Románia 2006-ban hozott törvényt az országban élő húszezer tatár ünnepéről, az 1917-ben kikiáltott, rövid életű krími tatár népköztársaság évfordulójáról.

MTI

Vélemények

facebook kommentek