Megugrott a prágai Václav Havel repülőtér utasforgalma

Megugrott a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér utasforgalma az idei első fél évben. A hétfőn kiadott közlemény szerint a repülőtér az első hat hónapban 6,76 millió utast kezelt, ami éves összehasonlításban 21 százalékos növekedés.

A prágai repülőteret használó utasok többsége Európában utazott. Az utasok számának legnagyobb növekedését azonban a Prágát Afrikával, Közel- és Távol-Kelettel összekötő járatokon mutatták ki.
A repülőtér menedzsmentje a második fél évre is optimista, azt várja, hogy az idei utasforgalom megközelíti az új rekordnak számító 15 milliót.prague
A 2016 szeptemberétől látható trend folytatódik, s repülőgépek kapacitásának kihasználtsága átlagosan 80 százalék, ami jónak számít – mutatott rá Václav Rehor, a repülőtér igazgatóságának elnöke. A második fél évet mindig erősítik a sikeres nyári hónapok is, amikor a turizmus következtében megnő az utasok száma.
Prágából az utasok 90 százaléka európai városokba utazott. Prága és Afrika között az utasforgalom 81 százalékkal, Prága és Közel-Kelet között pedig 70 százalékkal emelkedett.

A legtöbb utas továbbra is Nagy-Britanniába utazik, míg a városok között Moszkváé az első hely. Az orosz főváros ezzel Párizst a második helyre utasította. Prága és Oroszország között az utasforgalom 39 százalékkal emelkedett.
A prágai Václav Havel repülőtér teherfogalma az első fél évben 37 ezer tonna volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedés.

MTI

Vélemények

facebook kommentek