Nézd meg hány milliárd eurót küldtek haza a román vendégmunkások az útóbbi 10 évben

munkasok 2014A statisztikai intézet adatai szerint 1989 óta több mint hárommillióval csökkent Románia állandó lakossága: a fogyáshoz 77 százalékban a kivándorlás járult hozzá. Az utóbbi negyedszázadban több mint 2,3 millió román állampolgár ment nyugatra dolgozni a jobb megélhetés reményében, közülük minden második (46 százalék) Olaszországban telepedett le.

Több mint 42 milliárd eurót küldtek haza otthon maradt családtagjaiknak a külföldön dolgozó román vendégmunkások az utóbbi tíz évben – közölte csütörtökön a Gandul.info hírportál.

A román vendégmunkások második kedvenc célországa Spanyolország (34 százalék). A kitelepülők 7 százaléka Németországban, 4 százaléka pedig Nagy Britanniában keresett új egzisztenciát. Magyarországra a romániai kivándorlók három százaléka (mintegy 70 ezer ember) érkezett.
Mivel főleg az aktív korosztály hagyja el az országot, Romániában az utóbbi negyed évszázadban 38-ról 41 évre emelkedett az átlagéletkor.

A kivándorlók legnagyobb hulláma (csaknem félmillió ember) az ország európai uniós csatlakozásának évében, 2007-ben hagyta el Romániát. 2012-ben az emigránsok száma már nem haladta meg a bevándorlókét.
A román vendégmunkások az otthoni éves nettó átlagbér (3600 euró) mintegy ötszörösét keresik egy év alatt Spanyolországban (17 ezer euró), illetve Olaszországban (19 ezer euró). Ezért a legtöbben azt követően sem tértek haza, hogy a gazdasági válság nyomán Olaszországban 12 százalékra, Spanyolországban pedig 26 százalékra emelkedett a munkanélküliség.

A külföldön dolgozó román vendégmunkások helyzetének rosszabbodása a hazaküldött pénzmennyiségben mérhető le: míg 2008-ban 6,6 milliárd eurót, tavaly már csak 3,6 milliárd eurót tudtak hazaküldeni a hátrahagyott családtagoknak – derült ki a Gandul.info összeállításából.

MTI
SXC

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>