Nem hiszed el milyen színekben indul Tőkés László az EP-választáson

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti (EP-) képviseletét, ezért a kialakult helyzetben nem indít saját jelöltlistát a májusi EP-választásokon, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért – jelentett be vasárnap Toró T. Tibor, a párt elnöke.

Kifejtette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította az EMNP azon kezdeményezését, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek hozzanak létre választási koalíciót, és szombaton az RMDSZ nyilvánvalóvá tette, különutasként indul. Megjegyezte: a választási törvény nem szab meg a koalícióknak – a pártra érvényes – öt százaléknál magasabb küszöböt, de az RMDSZ számára a “pártérdek fontosabb volt”, mint a közakarat, amelyet a mértékadó értelmiségiek együttműködésre szólító nyílt levele is jelzett.Tõkés László

A EMNP Országos Választmánya székelyudvarhelyi ülésén úgy értékelte, az RMDSZ az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja, amit ebben a helyzetben csak úgy lehet biztosítani, ha a Tőkés László a Fidesz jelöltjeként szerez mandátumot hét éve megkezdett brüsszeli munkája folytatására.

Az EMNP megerősítette, hogy védnökét, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), illetve a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács elnökét tartja legalkalmasabbnak az erdélyi magyarok brüsszeli képviseletére.

“Olyan döntést kellett hoznunk, hogy ne kockáztassuk az erdélyi magyarok képviseletét, másrészt lehetőséget biztosítsunk ennek a munkának a folytatására. Azt javasoljuk védnökünknek, fogadja el az Orbán Viktor vezette Fidesz-Magyar Polgári Szövetség felkérését és a Fidesz jelöltlistáján induljon a EP-választásokon, hogy biztosan legyen az erdélyi magyaroknak az EP-képviselete” – ismertette pártja választmányi határozatát Toró T. Tibor.

A 2009-es EP-választásokon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Magyar Összefogás listája – a román választók alacsony részvétele közepette – a leadott voksok kilenc százalékát kapta meg. A választási hatóságoknál RMDSZ-jel alatt bejegyezett közös listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot.

Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának hat és fél százalékát teszi ki. A 2012-es parlamenti voksoláson az RMDSZ a képviselőházi voksok 5,13 százalékát, az EMNP a szavazatok 0,64 százalékát szerezte meg. A választási küszöb ötszázalékos volt.

MTI

 

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>