Németországban terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt

Németországban robbantásos merénylet előkészítése miatt elítéltek hétfőn egy 16 éves szíriai menedékkérőt. A kölni tartományi bíróság két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fiatalkorú menedékkérőt. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy egy Izraelben tartózkodó, az Iszlám Állam terrorszervezethez közel álló személlyel az interneten folytatott üzenetváltásában jelezte, készen áll robbantásos merénylet elkövetésére. Lakóhelyén – egy menekültszálláson – pokolgép előállítására alkalmas tárgyakat találtak, közük butángáz palackokat.Illegális bevándorlás - Pélmonostor
A bíróság hangsúlyozta, hogy az elítélt a merénylet tervezésének igen korai szakaszában tartott, konkrét terve nem volt, a lakosság biztonsága nem forgott veszélyben miatta. Az elítélt nem állt közvetlen kapcsolatban németországi iszlamista körökkel, az interneten radikalizálódott. Szállásán gyakran egyedül hagyták, nem találtak neki elfoglaltságot, így naphosszat internetezett a mobiltelefonján és számos chatpartnerrel kommunikált. E kapcsolatok révén “dzsihadista-iszlamista világkép” formálódott ki benne – idézték német lapok a bíróság indoklását.

A fiú 2015-ben érkezett Németországba szüleivel és testvérével. Radikalizálódásáról családja köréből és egy mecsetből jutottak el értesülések a hatóságokhoz. Tavaly szeptemberben vették őrizetbe egy terrorelhárító egység bevetésével.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség két év három hónap szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, a védelem a fiú felmentését kérte és fellebbez az ítélet ellen.

MTI

Vélemények

facebook kommentek