Néppárti EP-frakcióvezető: nyilvánítsák biztonságosnak az EU-tagjelölt országokat

Menekültügyi szempontból nyilvánítsák biztonságosnak az összes EU-tagjelölt országot – javasolta hétfői brüsszeli sajtónyilatkozatában Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciójának vezetője.

“Tarthatatlan, hogy EU-tagjelölt országokból menekültek tízezrei folyamodjanak menedékért Európában” – mondta a bajor CSU politikusa, utalva a nyugat-balkáni országokból érkező migránsokra.

Az uniós országok gyakorlata értelmében a biztonságosnak minősített eredetországokból érkezőknek szinte semmi esélyük nincs arra, hogy menedékkérelmüket jogosnak ismerjék el. Illegális bevándorlók Szabadkán

Weber szerint jelentős lépés lenne az európai migrációs politika jobb összehangolása felé, ha uniós szinten közös definíciót tudnának megfogalmazni a “biztonságos harmadik országok” fogalmára. A német politikus úgy véli, őszre ki kell dolgozni ezt a közös definíciót.

Jelenleg Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Törökország számít az Európai Unió hivatalos tagjelöltjének. Ilyen jogállást szeretne kapni Bosznia-Hercegovina és Koszovó is.

MTI

Vélemények

facebook kommentek