Népszavazáson döntöttek a palagáz-kitermelésről a Temes megyei Szakálházán

A palagáz-kitermelés ellenzőinek fölényes győzelmével végződött az első e tárgyban tartott romániai helyi népszavazás a Temesvárral szomszédos Szakálháza (Săcălaz) községben – közölte az Agerpres hírügynökség.  A vasárnapi népszavazáson a választójoggal rendelkező szakálháziak 31,2 százaléka vett részt, és a szavazók 97,24 százaléka ellenezte, hogy a hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a község területén. A népszavazás érvényességéhez a 30 százalékos küszöb átlépésére volt szükség.votare szavazas temes timis

A szavazócédulákon az a kérdés állt: „Egyetért-e azzal, hogy hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a természeti erőforrások kitermelésében, amely árthat az emberek, az állatok egészségének és a környezetnek?”. A szavazati jogával élő 2085 szakálházi polgár közül csupán 26-an válaszoltak igennel a feltett kérdésre.

A község térségében az ADX Energy Panonia Kft. szerzett engedélyt ahhoz, hogy altalaji kincsek után kutasson. A társaság perek tucatjait indította a helybeli lakosok ellen, akik nem engedték, hogy a tulajdonukban levő földeken kutatásokat végezzenek.
MTI

Vélemények

facebook kommentek