NEWS ALERT: Magyarországra látogat Teodor Melescanu külügyminiszter

A Krónika szerdai vezércikke szerint a román és a magyar kormánypártok hasonló nézetei mentén javulhatnak a Románia és Magyarország közötti államközi kapcsolatok.

Az erdélyi magyar napilap vezércikkírója annak kapcsán vizsgálta a román-magyar kétoldalú kapcsolatok alakulását, hogy jövő héten Magyarországra látogat Teodor Melescanu külügyminiszter. Úgy vélte: a bukaresti hatóságok minden bizonnyal erre a találkozóra való tekintettel bólintottak rá hosszú-hosszú gondolkodás után a közös határszakasz tíz új átkelőjének az időszakos megnyitására.melescanu teodor

“A kétoldalú kapcsolatok alakítását saját bevallása szerint mondhatni személyes, becsületbeli ügyének tekintő Teodor Melescanunak tehát lesz mit +vinnie+ a jövő héten Budapestre, és egyáltalán nem lepődnénk meg, ha egyfajta diplomáciai ellentételezésként a vendéglátója, Szijjártó Péter is készülne valami hasonló gesztussal” – írta a Krónika vezércikkében Rostás Szabolcs, a lap vezető szerkesztője.

Úgy vélte, mindkét oldalon túl kellene lépni végre a vélt vagy valós sérelmeken, és újra kellene tölteni tartalommal a Bukarest és Budapest által oly sokszor hivatkozott, ám az idők folyamán teljesen kiüresedett stratégiai partnerséget. Hiszen számtalan kérdés vár megoldásra, amelyekre elegendő lenne a politikai döntés. “Jó kiindulási alapot jelentene például, ha Bukarest vállalná, hogy felhagy a magyar jelkép- és anyanyelvhasználat ellehetetlenítésével, igazán elkelne a Sapientia EMTE-nek is a román állami finanszírozás” – fogalmazott a szerző.

“Bármennyire is meglepő, számos tekintetben véleményazonosság fedezhető fel a jobbközép Fidesz és a román szociáldemokraták között – akiknek a volt vezetője pár éve még bolseviknak és fasisztának titulálta Orbán Viktort. Ma már a PSD hasonló álláspontot képvisel például a migráció, a multinacionális cégek agresszív adópolitikája vagy a Soros György finanszírozta civil szervezetek tevékenysége kapcsán, mint a magyar kormánypárt” – állapította meg a cikkíró. Szerinte ezek a kapcsolódási pontok még mindig több együttműködéssel kecsegtetnek, mint a korábbi évek feloldhatatlannak látszó ellentéte.

A cikkíró megemlítette: az országhatár magyar oldalán egy héttel ezelőtt történt tömegbaleset idején a román segélyhívóra befutott vészjelzésre Aradról és Temesvárról azonnal elindultak a rohammentők életet menteni, nem törődve azzal, hogy egy idegen állam területén kell bevetést teljesíteniük. “Ez a fajta együttműködés és hozzáállás követendő példaként szolgálhatna a politikában is” – írta vezércikkében a Krónika napilap.

MTI
temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek