Nincs már 2/3-os többsége a Fidesznek – Gyurcsány előrehozott választást akar

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki az időközi országgyűlési képviselő-választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól “a józan ész városa”. Azt mondta: a veszprémiek sárga lapot adtak a kormánynak, megüzenték, hogy nem fogadják el “az ország kirablását, a felelősségre vonás nélküli állami bűnözést, sok millió ember elszegényítését”.

“Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – jelentette ki Kész Zoltán a sajtótájékoztatón.

A választás győztese hangsúlyozta: “megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot”, hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni. Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell – mondta.Navracsics Tibor

Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és – utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak -, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak. Elmondta azt is, hogy telefonon gratulált neki Navracsics Tibor uniós biztos – a körzet előző képviselője – és Némedi Lajos, a választásokon induló Fidesz-KDNP-s jelölt, és arról egyeztettek: közösen fognak tenni azért, hogy a veszprémi választási körzethez tartozó 25 település prosperáljon a jövőben.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a választási eredményt értékelve az ugyancsak a veszprémi Betekints Hotelben tartott tájékoztatóján kijelentette: új társadalmi együttműködés példája volt a voksolás. Az MSZP elnöke azt mondta, a választáson bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta, hogy ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. Hozzátette: “a magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson. A változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is – jegyezte meg.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért tartottak időközi választást, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

A Demokratikus Koalíció szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek vasárnap este küldött közleményében gratulált Kész Zoltánnak ahhoz, hogy megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. Utalt arra, hogy a civil jelöltet több ellenzéki párt, köztük a Demokratikus Koalíció is támogatta.

Azt írta, úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és “korrupt kormányától”. A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a “velük szövetséges LMP” sem tudott segíteni – fűzte hozzá.

A DK szóvivője az időközi választás fontos fejleményének nevezte, hogy a “demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is”.

MTI
TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek