Növelte nézőinek számát tavaly a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Tavaly hét százalékkal növelte nézőinek számát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek előadásaira 64 ezren voltak kíváncsiak – közölte pénteken az erdélyi intézmény. A színház román és magyar tagozata összesen 293 előadást játszott, amelyből 17 bemutató volt. A színház által közölt statisztika szerint a Tompa Miklós Társulat előadásain a nagyterem lefedettsége 14 százalékkal nőtt, a román tagozat, a Liviu Rebreanu Társulat esetében a növekedés 10 százalék volt. A kisterem kihasználtsága mindkét tagozat esetében 7 százalékkal emelkedett, így egész évben átlagban a termek kihasználtsága meghaladta a 80 százalékot.
marosvasarhely
A két társulat összesen tizenhárom színházi fesztiválon és találkozón vett részt. Mind a magyar, mind a román társulat meghívást kapott a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra, amely a legrangosabb romániai színházi seregszemle.

Az Euripidész nyomán Székely Csaba által írt Alkésztisz című előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozón a zsűri különdíját nyerte el, a Hogyne, drágám! című, szintén Székely Csaba által írt darab pedig a Kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján vett részt.

Az erdélyi színház adott otthont egyebek mellett a Conect2Act elnevezésű kortárs színházi fesztiválnak, és a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották 2014 áprilisában a teátrum társszervezésében a román színházi szakma legrangosabb eseményét, a Román Színházi Szövetség díjátadó gálaünnepségét.

Szintén tavaly alakult meg az intézmény keretében a színházkutató központ, amelynek célja a színházalapítástól napjainkig terjedő gyűjtemény digitalizálása és nyilvánosságra hozása. A feldolgozott anyagok egy része már megtekinthető a teátrum honlapján.

A marosvásárhelyi színház vezérigazgatói tisztségét 2011 óta Gáspárik Attila színész tölti be.

MTI

Vélemények

facebook kommentek