Olimpiatörténeti kiállítás nyílik a szegedi Móra Múzeumban

A riói ötkarikás játékokra készülve olimpiatörténeti kamarakiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban hétfőn – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

A muzeológus közölte, az október elejéig tartó tárlat közönsége megismerheti az olimpiák magyar aranyérmeseit a kezdetektől egészen 2012-ig.

Felújították a partfalat Szeged belvárosábanA Szegi László magángyűjtő által összeállított anyag képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. Emellett bemutatnak több olimpiai relikviát is. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiára vitte – összesen 114 futó -  a lángot az országhatártól egészen Kecskemétig. Ezen az olimpián tíz aranyérmet szereztek a magyar sportolók.

A tárlaton szerepel Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu egyes 1000 méteren szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető az Atlantában harmatsúlyban arany-, Barcelonában légsúlyban bronzérmes Kovács Koko István által dedikált bokszkesztyű és a háromszoros olimpiai bajnok Papp László autogramkártyája is.

MTI
temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek