Óriás beruházásra készül a MOL Magyarországon

A MOL néhány év múlva megkezdheti poliolok gyártását, miután licenszerződést írt alá az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal. A poliol széleskörű alkalmazási területtel bíró alapanyag a műanyag-gyártásban. Ez az alapanyaga az ún. poliuretán haboknak, amelyek az építőipar, autó-, csomagoló- és bútoriparban használt, kiváló fizikai tulajdonságokkal bíró, népszerű termékek. A beruházás hozzájárul a MOL-csoport vezető szerepének erősítéséhez a régióban, hiszen a MOL-csoport lesz az egyetlen, ilyen terméket integráltan gyártó vállalat Közép-Kelet-Európában. A mintegy 1 milliárd dollár értékű beruházásban a technológia „szívét” az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatok által kifejlesztett propilén-oxid gyártási technológia képezi, amely során nem keletkezik jelentős mennyiségű melléktermék, így a korábbi technológiákhoz képest jóval környezetbarátabb.MOL Romania Fresh_Corner_Ploiesti-1
A MOL-csoport 2016 őszén bejelentett hosszú távú stratégiájának egyik első lépcsőjét képezik az Evonik IP GmbH és ThyssenKrupp Industrial Solutions-szel kötött megállapodások a poliuretánok alapanyagát adó poliolok gyártásához létfontosságú technológiákról. A szerződések a HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) néven ismert hidrogén-peroxid és propilén-oxid gyártási technológiák licencének és tervezési dokumentációinak beszerzésére vonatkoznak. A szerződések aláírása fontos stratégiai lépés a MOL nagyívű petrolkémiai beruházási programjának megvalósítását illetően, emellett pedig egy hosszú távú partnerség kezdetét jelentheti az Evonik IP GmbH, a ThyssenKrupp Industrial Solutions és a MOL között.

A MOL 2030-as hosszú távú stratégiájában körvonalazott tervek szerint 1,9 milliárd dollár értékben szándékozik beruházni a petrolkémiai üzletágban 2017-2021 között. A Magyarországon, mintegy 1 milliárd dolláros beruházásból felépülő komplexum a MOL-csoport legnagyobb organikus beruházási projektje lesz a következő öt évben. Az új termékcsalád bevezetésével nemcsak piaci pozícióját erősítheti a MOL-csoport Közép-Kelet-Európában, de tovább növeli a finomítás-feldolgozás értékláncának integrációját is.

A gyártás során alkalmazott korszerű technológia  összhangban van a MOL-csoport fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségével  is, hiszen sokkal környezetbarátabb, mint a korábbi fejlesztésű technológiák. Ennek egyik fokmérője, hogy a módszernek köszönhetően nem keletkezik jelentős mennyiségű környezetet terhelő melléktermék.

Az ipari létesítmény évente 200.000 tonna propilén-oxidot termel majd. Ezt a propilén-oxidot alakítja majd poliol termékké a MOL-csoport. A komplexum több létesítményből áll majd: a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből.

A poliuretán műanyagokat világszerte széles körben alkalmazzák az építőiparban, autó-, csomagoló-, és bútoriparban. Az ágyakban található matracok, az autóban lévő ülések és műszerfalak, de az otthonunkban lévő ülőgarnitúrák is poliuretánból készülnek. Kiváló szigetelő képessége miatt az építőiparban vagy a hűtőgépekben is használják. Sokrétű és kedvező fizikai tulajdonságai miatt a legsokoldalúbb polimerként emlegeti a szakma.

„A mai napon kötött megállapodás fontos lépés a MOL-csoport 2030-as stratégiájának megvalósításában, amely révén a vállalatcsoport Közép-Kelet-Európa vezető vegyipari vállalatává alakul át. Az innovatív és környezetbarát technológia nem csupán azt teszi lehetővé számunkra, hogy régiónk egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává váljunk, hanem belépő is a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Johannes Ohmer, az Evonik Resource Efficiency Gmbh igazgatósági tagja elmondta: „Ez a projekt remek példája annak, amikor tekintélyes partnerek különleges erői egyesülnek egy hosszútávú, sikeres szövetség érdekében. Az Evonik modern technológiájával és kiváló teljesítményű katalizátorával járul hozzá ehhez az együttműködéshez. Innovatív és megbízható partnerként pedig hatékony és fenntartható megoldásokat kínál.”

“Büszkék vagyunk rá, hogy a ma megkötött hosszú távú szerződések révén a MOL lehetőséget kap magas minőségű propilén-oxid előállítására, ráadásul rendkívül költséghatékony módon. A hatékony nyersanyag-felhasználással, környezetbarát termeléssel és alacsony beruházási költségekkel járó termelés mélyreható folyamattervezési szakértelmünkön, valamint az Evonikkal közösen tervezett és megépített vegyipari és más ipari létesítmények során szerzett tapasztalatokon alapszik” – mondta Sami Pelkonen, a Thyssenkrupp Industrial Solutions Elektrolízis és Polimerek üzletágának vezérigazgatója.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek