Parasztopera Fesztiválon a temesvári magyar színház

Parasztopera Fesztivált rendeznek hétfőtől az Átrium Film-Színházban; a május 4-ig tartó rendezvényen Pintér Béla darabjának öt különböző feldolgozását láthatja a közönség. A budai teátrum öt kiemelten fontos Parasztopera-előadást lát vendégül: a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját, továbbá a fesztiválon bemutatják az – egyébként az Átrium repertoárján lévő – eredeti Parasztoperát, amelyet a szerző csapata, a Pintér Béla és Társulata mutatott be 2002-ben – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
parasztopera
Darvas Benedek és Pintér Béla darabjában egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. A mű zenéjének alapját az erdélyi magyar népdalok és a barokk vonószene adja. Az eleven humorú recitativók, a természetes stílusú énekbeszéd a későbbiekben a társulat védjegyévé vált. A bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel- és külföldön, beutazta Európát, meghívást kapott az Egyesült Államokba is.

Hétfőn este az Átrium Film-Színházban a Parasztopera Fesztivál megnyitóján koncert és beszélgetés várta az érdeklődőket. Az előadások rendezőivel – Földes Tamással, Mohácsi Jánossal, Pintér Bélával, Rusznyák Gáborral és Szikszai Rémusszal – Tompa Andrea kritikus és Till Attila műsorvezető beszélgetett, emellett Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai adtak koncertet.

Kedden a Miskolci Nemzeti Színház Rusznyák Gábor rendezte előadását láthatta a közönség, csütörtökön pedig a Budapesti Operettszínház produkciója következik, amelyet Földes Tamás állított színpadra.

Szombaton a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását mutatják be a fesztiválon Mohácsi János rendezésében. Május 3-án, vasárnap a Pintér Béla és Társulata produkciója látható a szerző rendezésében. Május 4-én, hétfőn pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadását tűzik műsorra. A Temesvárról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz állította színpadra.

A fesztiválra kedvezményes bérletek az Átrium Film-Színház jegypénztárában vásárolhatók. A rendezvényről további információ a színház honlapján érhető el.

TemesvariHirek.ro
MTI
tm-t.ro-fotó

Vélemények

facebook kommentek