RMDSZ: Romániának határozottabban kell fellépnie azért, hogy a határátkelőkön ne legyen több órás várakozás

vola.ro

„Romániának hangsúlyosabban kell állást foglalnia Brüsszelben azon uniós szabályozásokat illetően, amelyek állampolgárait, de más uniós államok polgárait is több órás várakozási időnek teszik ki a határátkelőkön. Az április 7-én hatályba lépett új schengeni határ-ellenőrzési szabályzat következtében több órás várakozásra kényszerülnek azok, akik a román-magyar határon szeretnének átkelni, de más uniós tagállamokban is hasonló, tarthatatlan helyzetet eredményezett a szigorított szabályzat” – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője kedden.Megkezdõdött a szigorított ellenõrzés a schengeni külsõ h
Szerinte az Európai Unió legújabb tagállamával, Horvátországgal, vagy a szintén érintett Szlovéniával ellentétben Románia semmilyen lépést nem tett annak érdekében, hogy az említett uniós szabályozás alkalmazását enyhítsék vagy módosítsák. Mint mondta, Horvátország a rendelkezés életbe lépését követő két-három napban hangsúlyosan kérte az Európai Bizottságtól a szabályozás alkalmazásának enyhítését, amit napokon belül el is ért. Szlovénia miniszterelnöke szintén szót emelt a szlovén-horvát határon kialakult torlódások ügyében, hangsúlyozva, az EU-nak sürgősen módosítania kell a kérdéses szabályzatot.

„Az RMDSZ álláspontja szerint Horvátországhoz és Szlovéniához hasonlóan Romániának is határozottabban kell fellépnie Brüsszelben a lassan egy hónapja tartó elfogadhatatlan állapotok rendezése érdekében” – nyilatkozta a szenátor, egy jövendőbeli európai uniós szabályzat plénumi vitája során. A szenátus asztalán lévő jogszabály a schengeni rendelkezéseket bővíti,  a nem vízumköteles, EU-n kívüli állampolgárok ellenőrzését szabályozza az unió határain.

A Bihar megyei szenátor áprilisban, a 458/2017-es uniós szabályozás életbe lépését követően a belügyminisztériumhoz fordult, gyors intézkedést kért a határátkelőkön tapasztalt torlódások megszüntetésére. Interpellációjára még nem kapott választ.

temesvarihirek.ro
MTI

Vélemények

facebook kommentek