Romániában nincs politikai akarat az anyanyelv használatára a közegészségügyben

marko attilaKerekes Károly és Markó Attila parlamenti képviselők egy sajtótájékoztató keretén belül ismertették Bukarestben a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának szellemében és előírásainak megfelelően kidolgozott RMDSZ törvénytervezetet, amely a közegészségügyi rendszerben biztosítaná az anyanyelv-használatot. A jogszabálytervezet előírja, hogy azokban a közigazgatási egységekben működő közegészségügyi intézmények, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, az illető kisebbség nyelvét beszélő személyzetet alkalmazzanak.

 „Célunk felhívni a közvélemény figyelmét a Szenátus által elutasított jogszabály-kezdeményezésünkre. Mint az ismeretes, ebben a kérdésben a Képviselőház a döntőház. A jogszabálytervezetet a következőkben a Parlament alsóházának egészségügyi bizottsága tárgyalja, ezért jelezni szeretnénk azt, hogy a közegészségügyben az anyanyelven történő kapcsolatártást nem szabad román–magyar konfliktusos kérdésnek tekinteni. Mindez a páciens és orvos közötti kapcsolat normalitásáról kell szóljon, valamint hatékony betegellátásról” – fogalmazott Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője.

Kerekes Károly Maros megyei parlamenti képviselő ezt követően összegezte a tavaly decemberben benyújtott törvénytervezetet: „tervezetünkben kérjük, hogy azokban a közegészségügyi intézményekben, amelyek olyan közigazgatási egységekben működnek, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot az illető kisebbség nyelvét beszélő személyzetet alkalmazzanak”.

A Kormány és a Szenátus elutasító álláspontja a képviselők szerint azt igazolja, hogy nincs politikai akarat ebben a kérdésben: teljesíteni Románia nemzetközi téren tett vállalásait. Kerekes Károly és Markó Attila úgy vélik, a tervezet elutasítása visszalépést jelentene, a rendszerváltást megelőző szabályozásokhoz képest.

A képviselők ismertették az anyanyelvi jogok ezen formájának gyakorlását a többi Európai Uniós tagállamban is, ahol ennek a kérdésnek a megoldása már nem egy probléma, törvénnyel vagy anélkül komoly erőfeszítéseket tesznek, annak érdekében, hogy a pácienseket az anyanyelvükön kezelhessék.

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>