Romániában több mint 14 százalékkal nőtt az átlagbér

Májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a tavalyi ötödik hónaphoz képest - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.  Májusban 2063 lej volt a nettó átlagbér, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt. Tavaly májushoz képest mindkettő 14,2 százalékkal nőtt.

A reálbérek májusban 18,3 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi ötödik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetések az információs technológia ágazatban voltak, ahol a nettó átlagkereset 5421 lej volt, a legkevesebbet – 1248 lejt – a szállodákban és vendéglátóiparban dolgozók kerestek.munkasok 2014

Anca Dragu pénzügyminiszter csütörtökön jelentette ki, hogy az idén 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a nyugdíjak reálértéke is 8 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint a jövedelmek növekedésének köszönhetően a lakossági bankbetétek értéke mintegy 13 százalékkal nőtt.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de ott is emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke májusban mínusz 3,5 százalék volt.

MTI

Vélemények

facebook kommentek