Seehofer: továbbra is korlátozni kell a Németországban élő oltalmazottak családegyesítési jogát

Továbbra is korlátozni kell az oltalmazottak családegyesítési jogát Németországban, és erre garanciát kell vállalniuk a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártoknak – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a bajor jobbközép CSU elnöke egy szerdai lapinterjúban.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU testvérpártjának elnöke a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte: “tévút” lenne ismét családegyesítési joggal felruházni a Németországban csak átmenetileg befogadott, oltalmazott státuszt szerző embereket, mert “aki maga után hozza a családját Németországba, az soha többé nem tér vissza a hazájába”. Ezért nemcsak 2018 tavaszáig, hanem tartósan meg kell vonni a családegyesítési jogot az oltalmazottaktól. Erre garanciát kell adni a németeknek a Bundestag-választás előtt, “és ezt én ezúttal megteszem” – mondta Horst Seehofer.merkel a
A CSU elnökével szemben Angela Merkel – a CDU/CSU pártszövetség közös kancellárjelöltje – nem akarja a választási kampány témái közé emelni az oltalmazottak ügyét. A napokban azt mondta, hogy egyelőre nem szükséges foglalkozni a kérdéssel, majd csak 2018 elején kell visszatérni rá.
A CDU/CSU legfőbb vetélytársa, a szociáldemokrata párt (SPD) szerint Seehofer nyilatkozata azt jelzi, hogy kiújul a menekültügy körüli konfliktus a jobbközép pártszövetség két tagja között. A menedékkérők befogadásának felső határáról folytatott vita után most a családegyesítési jog miatt kapnak hajba – mondta Martin Schulz SPD-s kancellárjelölt szerdán a ZDF országos köztelevíziónak.

Németországban korábban az oltalmazottak is kezdeményezhettek családegyesítést, ezt a jogot 2016 elején két évre felfüggesztették, hogy ne terhelődjön túl a menekültügyi rendszer. Civil szervezetek bírálták a lépést, arra hivatkoztak, hogy hátráltatja a társadalmi beilleszkedést, ha valakinek a családjától elszakítva kell megtalálnia a helyét egy idegen országban.
Oltalmazott státusz azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket. A családegyesítés a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló úgynevezett magcsaládra vonatkozik.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai alapján az idén az első fél évben nagyjából 70 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer menedékkérő kapott oltalmazott jogállást.

MTI

Vélemények

facebook kommentek