Sokszínűség Kupa Temesváron és Újszentesen

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala 2017. szeptember 7-10. között szervezi meg Temesváron, a Sokszínűség Kupa (Küzdelem az idegengyűlölet és a diszkrimináció ellen a sport által) elnevezésű programot. A bajnokság mérkőzéseinek színhelye az újszentesi stadion (Mihai Eminescu utca, 73. Szám. Újszentes, Temes megye). Az esemény megszervezésében együttműködő partner a Román Labdarugó Szövetség.

Az eseményen részt vesznek a Nemzeti Kisebbségi Tanács tagszervezetei:
Romániai Olaszok Egyesülete – RO.AS.IT., Romániai Albán Liga Egyesület, Romániai Makedónok Egyesülete, Romániai Lipován Oroszok Közössége, Romániai Német Demokrata Fórum, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Romániai Horvátok Szövetsége, Romániai Ruténok Kulturális Szövetsége, Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetsége, Romániai Török-Muzulmán Tatárok Demokratikus Szövetsége, Romániai Görögök Szövetsége, Romániai Szerbek Szövetsége, Romániai Ukránok Szövetsége.

Nemzetiségek: olasz, albán, macedón, orosz-lipován, német, magyar, horvát, szlovák és cseh, rutén, török-muzulmán tatár, görög, szerb, ukrán.Evans, Corry; Elek Ákos

A program egy sor olyan kulturális- és sporteseményt tartalmaz, amelyek célja a fajgyűlölet, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem, a romániai etnikai és kulturális sokszínűség népszerűsítése, valamint arra bátorítani az embereket, hogy pozitívan viszonyuljanak az interkulturális társadalom sokszínűségéhez. (A labdarúgó bajnokság és a A sokszínűség képei című kiállítás)

Az esemény hivatalos megnyitójára szeptember 8.-án. du. 18:00 órától kerül sor az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a kisebbségek parlamenti csoportjainak képviselői, valamint más meghívottak jelenlétében. Ugyanekkor kerül bemutatásra A sokszínűség képei című kiállítás anyaga is.

A megnyitó ünnepségnek és a kiállításnak a Forradalom Emlékéért Egyesület székháza az otthont (Oituz utca, 2B szám, Temesvár). A 2016-os nagyenyedi Kortárs Művészeti Interetnikus Tábor alkotásaiból A sokszínűség képei című kiállítást az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és nagyenyedi “Inter-Art” Alapítvány szervezi, az 1989. december 16-22. Forradalom Emlékéért Egyesület, Temesvár és a Romániai Képzőművészek Szövetsége, Temesvári fiókja támogatásával.

A sportban a fajgyűlölettel nemcsak a futballpályán találkozhatunk, és nemcsak a játékosok bőrszínére irányulhat. Érinthet minden sportágat és több szinten is megnyilvánulhat; az amatőr sportokban, vagy nemzetközi szinten ugyanúgy, mit a médiában. Megmutatkozhat a játékosok cselekedeteiben, de a csapatok, edzők, nézők és bírák viszonyulásaiban is. A rasszizmus kialakulhat valós, vagy képzelt okok miatt, a bőrszínre, vallásra, nemzetiségre vagy etnikai hovatartozásra vonatkozóan.

A sport természete révén bátorítja a sokszínűséget. Amennyiben az országok és nemzetek minél jobban közelednek egymáshoz, megőrizve mégis a saját kulturális identitásukat, a soprt egy olyan közeget alkot, amely megtanít nemcsak  a kulturális különbségek elfogadására, de tudatosítja azt is, hogy ez egy olyan gazdagság, amit művelni és óvni kell.
Ilyen megvilágításban a sport a globális társadalom „változás mutató”-jává válhat, elővetítve a változást folyamatát az államközi kapcsolatok szimbolikus megnyitásával. A sport a kultúra és a társadalom tükrévé válik, amely mutatja a jövő reményeit és perspektíváit. A felelősség, hogy megelőzzük, hogy a sportba beférkőzzön az idegengyűlölet ugyanúgy terheli a közintézményeket mint a civil szférát. Európai szinten évente több, olyan sor esemény van, amely a fajgyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre irányul.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek