Spanyolországból tavaly mintegy százezren vándoroltak ki – Hova mentek a legtöbben

Spanyolországból tavaly mintegy százezren vándoroltak ki, a legtöbben az Egyesült Királyságba mentek – tette közzé 2015-ös adatait a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön, Madridban. A jelentés szerint több mint 12 ezren költöztek a szigetországba 2015-ben, nagyrészük 25 és 39 év közötti, tehát az aktív korosztályhoz tartozik.

Az Egyesült Királyságot, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok követi a kivándorló spanyol állampolgárok úti céljai között. A statisztikai hivatal szakemberei szerint jobb munkalehetőségeket keresve indulnak épp ezekbe az országokba. Spanyolországban ugyan jelentősen csökkent a munkanélküliség az elmúlt években, de még mindig 21 százalékos, és alacsony a határozatlan idejű munkaszerződések aránya.london uk

A felmérés arra is kitér, hogy 2008, vagyis a gazdasági válság kezdete óta több mint félmillió spanyol állampolgár távozott az országból, és valamivel több mint 300 ezren érkeztek külföldről. A statisztikák szerint az elmúlt évben csaknem kétszer annyi spanyol hagyta el a dél-európai országot, mint amennyien érkeztek. Az ő számuk több mint 52 ezer volt.

A Spanyolországba költöző külföldiek esetében viszont épp fordított az arány, és 2010 óta először pozitív a mérleg: 290 ezren érkeztek, és 250 ezer távoztak tavaly. A statisztikai hivatal beszámolt a népesség enyhe csökkenéséről is, jelenleg mintegy 46,4 millióan élnek Spanyolországban, akiknek 9,5 százaléka külföldi. A legtöbben románok, 700 ezren, őket követik a marokkóiak, 680 ezren, és a brit állampolgárok, 297 ezren.

MTI

Vélemények

facebook kommentek