Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata 2017. április 22-én együtt rendezi meg a Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja című egész napos rendezvényt.

A rendezvény központi eseménye a hagyományos tavaszi kihajtás szimbolikus megünneplése, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez. Éppen ezért nagyobb nyomatékot kívánunk adni a világörökség, mint téma megjelenésének, s hagyományteremtő céllal ettől az évtől a rendezvény a „Világörökségünk, a puszta” alcímet kapta. Mind a fő-, mind a kísérőprogramok ennek szellemében zajlanak. A rendezvény helyszínéül a Puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál. A rendezvény így méltó módon kapcsolódik egyúttal a Műemlékvédelmi Világnaphoz, s az ICOMOS által meghirdetett „Kulturális örökség és fenntartható turizmus” programévhez. Tervünk és célunk, hogy minden évben egy világörökségi helyszínt hívjunk meg, mint a rendezvény díszvendégét, egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kínálva a társhelyszíneknek. Ebben az évben „Hollókő ófalu és környezete” világörökségi helyszín lesz a rendezvény díszvendége. hortobagyA néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is.

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon ünnepeink sorában kiemelkedő a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során pásztorainkkal és állatainkkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt. A nagyszabású rendezvényen a Hortobágyi Csárda egész nap, hamisítatlan pusztai ételekkel várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat. A vásártéri kézműves forgatagban bioételek, bioborok, természetes kozmetikumok, gyógyhatású, népi termékek vásárával és színes programokkal várunk minden kedves látogatót.

A rendezvény teljes programja:
9.00 – 18.00   Bio- és kézművesvásár, Hortobágy, vásártér
10.00 – 14.00 Népzenei és néptánc műsor, Körszín színpad
Közreműködők:
Hortobágyi Délibáb Népdalkör
Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület
Bihari Banda
Szeredás Népzenei Együttes
13.00     Világörökségi díszvendégünk: Hollókői húsvét – a Hollókői Tánccsoport előadása látványos palóc népviseletben
14.00 -16.00     Kihajtási ünnep: pásztorok és jószágaik felvonulása

Állathajtás a Kilenclyukú hídon
Pásztorok, fogatok érkezése a vásártérre
Örökös pásztorok felvonulása, köszöntése
A Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számadóinak bemutatása, megbízóleveleik átadása
Néptáncbemutató
Tenyészállatok bemutatása
Vendégek és pásztorok, jószágok találkozása
Csikósok és fogatok bemutatója, pusztaötös
Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása

Kísérőprogramok:
- Hollókői húsvéti huncutkodás – pendely nem marad szárazon, de a leányok is vödröt ragadnak…!
- Szárnyalló Népi játékok
- Kézművesfoglalkozások
- Állandó kiállító- és bemutatóhelyek

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek