Szívesen jött volna Temesvárra, de csak Jászvásáron volt helye egy egyiptomi nőgyógyásznak

egyiptomi orvos

Dr. Mohamed Daoud és román barátnője – látszólag jól beilleszkedett

Az egyiptomi születésű Mohamed Daoud már több mint negyed évszázada Romániában él, hiszen még Ceaușescu-érában érkezett ide mint egyetemi hallgató. Kissé későn határozta el melyik országot is válassza, így az egyetemi év már elkezdődött, Temesváron pedig már nem volt hely, így Jászvásárra esett a választás a fiatal egyiptominak, akit a rendezés is vonzotta, hiszen egykori barátja Cristian Mungiu híres filmrendező lett. Elmondása szerint ő is felvételizett volna, de nem volt elég pénze mindkét egyetemre.

Bár tökéletesen beilleszkedett és a román nyelvet már moldvai akcentussal beszéli, Daoud kissé bánja, hogy nem költözött Temesvárra: “Mindig is vonzott Temesvár, nagyon tetszik az ottani hangulat. Többször felmerült, hogy odaköltözzek, de már túl erős gyökerek kötöttek Jászvásárhoz” – mondta el a közben nőgyógyászként aktiváló orvos egy kolozsvári konferencián, ahol Romániába jól beilleszkedő bevándorlókkal találkozhattak temesvári, konstancai, jászvásári, nagybányai és helyi újságírók.

Daoud elmondása szerint beilleszkedése szinte zökkenőmentesen zajlott Romániában inkább a szüleivel akadtak gondok, ugyanis az egyetem elvégzését követően ők visszavárták Egyiptomba, mondván, hogy nem hiába pénzelték tanulmányait. “Szinte már kitagadtak a családból, de most már jó viszonyban vagyok velük” – tette hozzá kissé megkönnyebbülve a nőgyógyász, akit látszólag megviselt szüleivel való állandó civakodása.

Az elismert orvos nem csak a kórházban, hanem civil életben is megállta a helyét. Bár nincs még román állampolgársága, 2006-ban megalakított egy civil szervezetet mely elősegítené az egyiptomi kultúra jobb megismerését.

TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek