Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját

Az előző évekhez hasonlóan, idén is támogatja Hargita Megye Tanácsa a július 2-án, szombaton tartandó Ezer Székely Leány Napját, mert fontosnak tartják az értékek és identitásunk őrzésére irányuló rendezvényt, mondta az intézmény képviseletében Lőrincz Csilla megyei tanácsos. A szervezők és társszervezők június 29-én, szerdán a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját és részleteit.

A jelenlevőket házigazdaként Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere az egyik szervező, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában nevében. A további szervezők idén is a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társzervezők Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete. Ezer Székely Leány Napja

Hargita Megye Tanácsa idén 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, hiszen fontosnak tartják idéntitásőrző, értékőrző szerepét. Emellett a megyei tanácsnak két kiegészítő programjával segíti ezt a területet, a kulturális programok között nagy hangsúlyt fektet a néptánc oktatására, illetve saját pályázatán keresztül támogatja az autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, ismertette Lőrincz Csilla. A megyei tanácsos kifejtette: az Ezer Székely Leány Napja rendezvény túlmutat Csíkszeredán és Hargita megyén, közösségépítő szerepe mellett a régiót népszerűsíti.

Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község, amely a hagyományoknak megfelelően készül az alkalomra, számolt be Fülöp Kinga alpolgármester. Évről évre a színvonal emelésére, a produkciók igényességére törekednek, és ugyanez az igényesség köszön vissza a viseletekben is, mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Úgy fogalmazott: a rendezvény olyan, amilyenek a székelyek.

Az idei program újdonságairól és részleteiről Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársa számolt be. A mostanig beérkezett jelentkezések szerint idén több mint 1600-an érkeznek Hargita megyéből, 300-an Kovászna megyéből, 25-en Fehér megyéből és több mint 40-en Maros megyéből. A csíksomlyói Nyeregben 25 táncegyüttes lép színpadra. A regisztráció tekintetében fontos, hogy nemcsak azok regisztrálhatnak, akik teljes népviseletbe vannak öltözve, ehhez egyetlen ruhadarab, például egy népi ing is elég. Idén ismét díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb népviseletbe öltözött személyt, illetve fotópályázatot hirdetnek meg profi fotósoknak és amatőröknek egyaránt. A rendezvény díszmeghívottja Fábián Éva bukovinai székely származású, Budapesten élő népdalénekes.

A rendezvény programja a megszokott módon zajlik, 10 órakor pedig a Szabadság tér mellől autóbuszok indulnak a csíksomlyói kegytemplomban tartandó szentmisére, hangsúlyozta Füleki Zoltán. Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány idén a nap elsőszülött lánygyermeke mellett az elsőáldozókat és a bérmálkozókat is megajándékozza egy-egy székely ruhával az adományozók jóvoltából, mondta el Lőrincz Mária, az alapítvány elnöke.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek