Tanyaszínház alakul a Bánságban – Ezeket a településeket járják majd be

molnar zs udmrTanyaszínházat alapít a Bánsági Közösségért Egyesület és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Temes megyei szervezete, hogy magyar kulturális élményt nyújthassanak a vidéki szórványközösségeknek – tudtuk meg  az RMDSZ által csütörtökön, Temesváron megtartott sajtóértekezletén.

A vajdasági minta alapján július elején induló Tanyaszínház programról Molnár Zsolt parlamenti képviselő és Andrásy Noémi projektfelelős számolt be a Magyar Ház Bolyai termében.

A projekt keretében nyolc kolozsvári és marosvásárhelyi színművészhallgató viszi színpadra Titus Maccius Plautus ókori római komédiaíró Casina című darabját. A bemutatót július 28-án tartják a Temes megyei Nagybodófalván, majd ezt követően Temes és Arad megyei turnéra indul a fiatal társulat. Augusztus 14-ig 16 településen tartanak szabadtéri előadást. A programot az  Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatja.

Molnár Zsolt, a program kezdeményezője elmondta, hiánypótló magyar kulturális és közösségi élményt próbálnak biztosítani az előadással a bánsági magyarok számára. “A Tanyaszínház egy olyan modell, amelyet nagy készséggel veszünk át a vajdasági magyar közösségtől” – jelentette ki a képviselő megemlítve, hogy a Vajdaságban negyven éve működik sikeresen a program.

A július 28-augusztus 6 periódusban a következő Temes megyei településekre látogatnak el: Nagybodófalva, Igazfalva, Lugos, Végvár, Újmosnica, Újszentes, Újvár, Ótelek, Zsombolya és Nagyszentmiklós. Arad megyében Pécska, Szentpál, Kisiratos, Simonyifalva, Arad és Majláthfalva.

MTI
TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>