Tasi József szobraiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában

Tasi József Temesváron élő kortárs magyar alkotóművész utóbbi másfél évtizedben készült szobraiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson úgy fogalmazott, hogy a Marosvásárhelyen festőszakon végzett művész műfajilag nehezen besorolható alkotásait egyaránt nevezhetnénk színezett plasztikáknak vagy térbeli festményeknek.TAJO  - Disk gonal 92x98.x5 cm lemn-metal 2012

A Tajó művésznéven ismertté vált alkotó formavilágában erősen a festészethez kötődő művei megpróbálják a hagyományos határokat felbontani, tartalmilag azonban nem provokatívak. A papírt, fát, fémet vagy követ kombináló szobrok készítése során Tasi József sokat merített az archaikus kultúrák vagy a népművészet tradícióiból, ugyanakkor modern, 21. századi formanyelvet alakított ki – mondta a kiállítás kurátora.

A művészettörténész szerint Tajó szobrai messziről felismerhető formájúak, de értelmezésükhöz, alapos megismerésükhöz közel kell menni. Az alkotások egy része a Gutenberg-galaxissal foglalkozik, a bronzból, fából készült köteteken, könyvlapokon feltűnnek egyiptomi hieroglifák, héber, ógörög vagy latin írás, középkori magyar szövegek. A nyomtatott oldalak azonban időnként alakot váltanak, összehajtva, kiszínezve plasztikai alkotásokká, egy installáció részeként föltekerve, üvegekbe zárva megismerhetetlen üzenetek hordozóivá válnak.

A november 27-ig látható kiállításon több félszáz művet mutatnak be a Reök-palotában.

MTI

Vélemények

facebook kommentek