Tavaly 8,4 százalékkal nőttek az ipari megrendelések Romániában

A decemberi visszaesés ellenére tavaly éves szinten 8,4 százalékkal nőttek az ipari megrendelések Romániában a 2012-es évhez képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet (INS).  Tavaly decemberben 1,2 százalékos csökkenést jegyeztek novemberhez képest, ami elsősorban a tartós fogyasztási cikkek területén bekövetkezett 44 százalékos visszaesésnek tulajdonítható. 2012 decemberéhez képest viszont 18 százalékos volt a növekedés.Gyar munkas ipar

Az ipari megrendeléseknek az 2013-as év egészére számított 8,4 százalékos növekedéséhez a legnagyobb mértékben a beruházási termékek iránti igények növekedése járult hozzá, ahol a megrendelések 18,4 százalékkal nőttek.
Egy évvel korábban az INS még visszaesésről számolt be a román ipari megrendeléseknél, amelyek a 2012-es évben 0,9 százalékkal csökkentek a 2011-hez képest.

A statisztikai intézet jövő szerdán teszi közzé a tavaly decemberi és a 2013-as ipari termelésre vonatkozó adatokat. A legújabb várakozások szerint tavaly 2,8 százalékkal nőtt a román gazdaság – közölte Andrea Schaechter, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségvezetője kedden. Idén 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

MTI

 

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>