Temesvár 25 – Tőkés László: fenn kell tartani az 1989-es nemzeti szolidaritást

Tőkés László szerint 25 évvel a romániai forradalom után is az 1989-es nemzeti szolidaritásnak, a vallási ökuménia szellemének a megmentésére, fenntartására kell törekedni. Az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbantásában meghatározó szerepet játszó lelkész, jelenleg európai parlamenti képviselő a 25. évforduló alkalmából tartott szerdai temesvári jubileumi emlékesten mondott ünnepi beszédet.tokes temesvar december

Tőkés László szerint hazugságpropaganda folyik a temesvári népfelkelés kapcsán, az pedig egyenes folytatása a Securitate (a Ceausescu-rendszer hírhedt titkosszolgálata) német- és magyarellenes ideológiájának. Felidézte, hogy a Securitate működését bemutató, nemrég megnyitott egyik kiállításon a volt politikai rendőrség Temes megyei parancsnokhelyettese a bánsági származású Herta Müller Nobel-díjas írót is német kémnek titulálta. Emlékeztetett arra, hogy a Securitate külön tagozatot működtetett a vélt “német fasiszták” és a vélt “magyar irredenták” leleplezése céljából.

“Sajnos a jelenkori román titkosszolgálat és posztkommunista kormányzat is nemegyszer állambiztonsági kockázatnak tekinti a hiteles ellenzékieket, nem kevésbé a közösségi jogaikért, autonómiájukért küzdő magyarokat” – jelentette ki az európai parlamenti képviselő.  Kijelentette, nem szabad új falakat építeni a régiek helyére, fel kell számolni a nemzeteket megosztó falakat, az előítéletek, a gyűlölet szerteágazó falrendszerét. Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi elnökválasztáson megvalósult román-magyar egység a 25 évvel ezelőtti Temesvár szellemét idézi. Úgy vélte, az elnökké választott Klaus Iohannis újabb esélyt nyújt a romániai rendszerváltozás folytatására, ami az erdélyi magyarság életében is gyökeres változást indíthat.

“Fogadjuk meg, hogy amit 1989 decemberében megszereztünk, sohasem hagyjuk veszendőbe menni” – idézte Románia megválasztott elnökét Tőkés László.

Az est távolról érkezett szónoka Sali Berisha volt albán államfő és miniszterelnök volt, aki arra emlékeztetett, hogy az 1989 nyarán és őszén lezajlott közép-európai változásokban élen jártak a magyarok. E változások csak Romániában és Albániában késtek. Hozzátette, decemberben aztán az albánoknak is az adott erőt a rendszerváltáshoz, hogy “a temesvári parókia legyőzte a bukaresti elnöki palotát”.tokes temesvar 89

“Önök ösztönözték az albánokat és engem is, hogy együtt harcoljunk a szabadságért” – jelentette ki a volt albán elnök kiváltva a hallgatóság elismerését.

A temesvári jubileumi gálaműsoron az ünnepi beszédeket a Magyar Állami Népi Együttes ünnepi műsora, a Magyar Rapszódia követte. 1989 decemberében Tőkés László akkori temesvári lelkész és a mellette kiálló református gyülekezet ellenállása vezetett a temesvári népfelkeléshez. A lelkész akkor arra kérte híveit, hogy legyenek tanúi a december 15-re tervezett kilakoltatásának. A hívek és a hozzájuk csatlakozó – többségükben román – temesváriak szolidaritástüntetése alakult át december 16-án diktatúraellenes népfelkeléssé, amely öt nappal később Erdély nagyvárosaira és Bukarestre is átterjedt, és december 22-én Nicolae Ceausescu kommunista diktátor meneküléséhez vezetett.

MTI

Vélemények

facebook kommentek