Temesvári is van köztük! 29 személyt és egy intézményt tüntetett ki Ezüstfenyő-díjjal az RMDSZ

Az RMDSZ idén 15. alkalommal díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában. Az Ezüstfenyő-díjat először 2002-ben adták át. Kelemen Hunor szövetségi elnök 29 személyt és egy intézményt díjazott 2017. január 28-án, Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt.ezustfenyo

„Egy kisebbségi közösség fennmaradásának feltétele azoknak a személyeknek a létéhez köthető, akik az általuk kiválasztott területen tudásukat a közvetlen környezetükben élők, a helyi közösségek szolgálatába állítják. Akik hétköznapi hősökként arra a feladatra vállalkoznak, hogy kultúránk őrei, értékeink ápolói legyenek. Az elkobzott anyagi javak visszaszerzésétől szellemi örökségünk gazdagításán át önzetlenül harcolnak a magyar ügyért, a magyarok tiszteletének kivívásáért. Olyan példaképek, akik összekapcsolják a múltat a jövővel. Akik tudják, hogy 2017-ben közösségünk legnagyobb ellensége a közöny, a széthúzás, s akik arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyarapodás lehet járható út számunkra, de a jövő nemzedék, a fiatal generáció számára is. Létük nélkülözhetetlen, hiszen követendő példák, hősök hiányában mindaz, amit 27 év alatt kivívott a romániai magyar közösség, visszafordítható, egy tollvonással áthúzható. Elengedhetetlen tehát, hogy köszönettel illessük őket, hogy időről időre kimondjuk és feljegyezzük nevüket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a szombati ünnepélyes díjátadón.

A Szövetség 2016-os Ezüstfenyő-díjazottjai a következők:
Balázs Antal nyugalmazott néptanító, faragómester,
Balázs Dénes tanár,
Barcsy Lajos, a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjas Klub vezetője,
Biró Albin, a Szövetség csíki szervezetének alapító tagja, a Biztosítási Felügyelet vezetőtanácsi tagja,
Csibi László az RMDSZ tölgyesi szervezetének elnöke,
Fábián Emese humánerőforrás-felelős,
Fornvald András erdészeti jogi szakértő,
Gábor Árpád János, az RMDSZ búzásbocsárdi szervezetének elnöke, a község alpolgármestere,
Gáspár-Barra Réka újságíró,
Gáspár Attila-Adalbert karnagy, zenetanár,
Hajdú Géza színművész,
a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium,
Ilkei Árpád unitárius lelkész,
Keresztes Kálmán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szeben megyei kirendeltségének elnöke, oktatási szakértő,
Kilyén Ilka színészművésznő,
Kovács Imre Németpereg polgármestere,
Máté András Levente, az RMDSZ volt parlamenti képviselője,
Meleg Vilmos színművész,
Dr. Molnár Csaba állatorvos,
Nits János nyugdíjas, egykori városi tanácsos Szatmárnémetiben,
Pál József Csaba főesperes,
Pauer Andrea főkönyvelő,
Petki Pál tanár,
Pop Piroska pénztáros,
Sipos Ilona, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének irodavezetője,
Szabó Anna nyugdíjas,
Szabó Levente-György, Kémer polgármestere,
Szakács Imre nyugdíjas tanító, egykori alpolgármester,
Székely Levente, az RMDSZ Galac Megyei Szervezetének elnöke,
Tánczos Vilmos néprajzkutató.

ezustfenyo sipos icuSipos Ilona 1967-ben született Temesváron. Középiskolai tanulmányait magyar nyelven végezte, majd Aradon szerzett  óvópedagógusi  és  tanítói  oklevelet.  A  magyar közösségi életbe és az RMDSZ Temes megyében végzett munkájába 17 évvel ezelőtt kapcsolódott be. Munkájával több mint 4000 bánsági magyar honosításához járult hozzá. 2010-től az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének irodavezetője. Az elmúlt 17 esztendőben az odaadás, az önzetlenség  és  pontosság  jellemezte  munkáját.  Kezdeményezőkészségével  rengeteg  gondot  elhárított, minden feladatot felvállalt és véghezvitt. Az RMDSZ számára végzett munkán túl, Sipos Ilona a civil szféra  aktív  tagja  is.  2001  és  2010  között  a Gyárvárosi Szülők Egyesületének tagja, majd elnöke. E minőségében hozzájárult a magyar oktatás fejlődéséhez, számtalan  pályázat  és  program kezdeményezője volt. 2009-től a főleg szociális és humanitárius tevékenységet végző Kohézió Egyesület alapítója és elnökségi  tagja.  Az  Egyesület  több  mint 100  nehéz sorsú  magyar  családnak  nyújt  rendszeres  támogatást. Évente 30-35 gyermek részére szervez kézműves  és  szociális  tábort.  Az  általa kezdeményezett Iskolatáska és Keresztszülő programok sok magyar iskolába járó gyermek sorsán segítenek, a jótékonykodással  egybekötött  bálok pedig  a  magyar  közösség közkedvelt és várt eseményei.

“Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, hogy ilyen neves elismeréssel díjazzák a közösségért tett munkámat. Köszönöm az RMDSZ vezetőségének, hogy nevesített erre a díjra” – írta Sipos Ilona egy közösségi oldalon.

temesvarihirek.ro
facebook.com-fotó

Vélemények

facebook kommentek