Temesvári kortárs magyar képzőművészek alkotásai Szentendrén

Temesvári kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás Jelenlét címmel szerdán Szentendrén – tájékoztatta az MTI-t Szász Enikő, a kiállítás szervezője. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Temesvári Magyar Nőszövetség közös tárlatának a MANK Galéria ad otthont.

Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség vezetője a kiállítás történetét felidézve elmondta, hogy a 20 éve alakult, közművelődési feladatokat ellátó civil szerveződés évenként szervezi meg a temesvári magyar képzőművészek közös kiállítását a szintén évenként, májusban zajló Bánsági Magyar Napok keretében.mank temesvar szentendre

A szervező arról is beszélt, hogy a 25-30 képzőművész részvételével zajló tárlatok közös nevezője kizárólag a nemzetiségi-etnikai hovatartozás, nem az esztétikai ízlés azonossága.

A kiállítás résztvevői több nemzedéket, többféle műfajt, alkotásmódot és művészi hitvallást képviselnek: van közöttük a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karán frissen végzett, szárnypróbálgató fiatal és ugyanannak az intézménynek több neves tanára, köztiszteletnek és elismertségnek örvendő mesterek, köztéri szobrokat is állító “öreg” művészek.

“Ennek ellenére minden alkotónál érzékelheti a szemlélő a kortárs jelleget, a kifejezőeszközök invenciózus voltát, a sokszor bravúros anyagkezelést, az ódzkodást a sematikus, poros ábrázolásmódtól, az új kifejezési formák hol nyugtalanabb, hol türelmesebb keresését” – hangsúlyozta Szász Enikő.

Azt is hozzátette, hogy a kiállítások többször is bemutatkoztak már Magyarországon az utóbbi években, Szentendrére az utóbbi három év közös kiállításainak anyagából érkezik válogatás. “Igyekeztünk a legjelentősebb alkotók reprezentatív alkotásait elhozni, de több művész új munkákkal is jelentkezik” – magyarázta a szervező.

A 20 alkotó 53 művét felvonultató tárlat, melyen a szobrászat, festészet, grafika, textil- és digitális művészet is képviselteti magát, október közepéig látható a szentendrei MANK Galériában.

MTI

Vélemények

facebook kommentek