Temesváron kezdte el, Kolozsváron fejezte be forradalmi emlékfutását Juhos Gábor

Kolozsváron fejezte be csütörtök este a Via Revolutiae elnevezésű közel 540 kilométeres romániai emlékfutását Juhos Gábor hosszútávfutó. A maratonfutó szeptember 14-én indult a temesvári forradalom első áldozatának tekintett Újvárossy Ernő sírjától, és Arad-Nagyvárad-Székelyhíd-Érmihályfalva-Szatmárnémeti-Szilágymenyő-Zilah útvonalon jutott el Kolozsvárra. Emlékfutása mind a 12 napján a maratoni 42 kilométeres távnál nagyobb távolságot tett meg.Juhos Gábor

Juhos Gábor az 1989-es forradalom megannyi helyszínén emlékkoszorúkat helyezett el. Kolozsváron a sétatéri 1956-os emlékművet és az 1989-es forradalom főtéri emlékművét is megkoszorúzta. Emlékfutása végén kijelentette: jobban érzi magát, mint valaha.

A jelenlévő újságíróknak elmondta, a romániai forradalomban elesettek emlékére vállalta az erőpróbát, de minden erdélyi futásával az erdélyi autonómiatörekvéseket is képviselni kívánja. Naponta 5-6 órát szaladt, a leghosszabb egy nap alatt megtett táv 57 kilométer volt. Sokszor verte el az eső futás közben, de ez nem befolyásolta az eltervezett menetrendet. Köszönetet mondott mindenkinek, aki hosszabb-rövidebb szakaszon vele tartott. Kijelentette, minden szaladó társ plusz erőt adott neki.

A Kolozsvár főterén álló forradalmi emlékmű mellett Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke köszöntötte a hosszútávfutót. Elmondta, jó lenne, ha sokan követnék a példáját, és különböző polgári kezdeményezésekkel állnának elő.

“Akkor leszünk sikeresek, hogyha mindannyian cselekvő módon részt vállalunk a közösség küzdelmeiben” – jelentette ki Izsák Balázs.

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>