Több mint 130 rendezvény a budapesti Olasz Kultúrintézet programjában

Többek között 20 hangversennyel, 50 vetítéssel, 50 kulturális találkozóval és 8 kiállítással várja a látogatókat az Olasz Kultúrintézet a 2014/15-ös évadban. Gina Giannotti, az intézet igazgatója csütörtökön Budapesten elmondta: folytatják Olasz hangok tegnap és ma és I-TALents című zenei sorozataikat, a CineVideoClub olasz filmklubot, valamint ismét megrendezik Az olasz nyelv hetét és a MittelCinemaFest filmfesztivált.

Különleges rendezvénysorozatokat szentelnek Olaszország 2014 második félévében esedékes EU-elnökségének, a 2015-ös Milánói Világkiállításnak (Expo Milano), az I. világháború kitörése centenáriumának és Dante születése 750. évfordulójának is – adott ízelítőt a programtervezetből. Az olasz EU-elnökség kezdetét különleges koncerttel ünnepli a kultúrintézet: Giovanni Sollima száz fiatal csellistával együtt ad koncertet július 5-én a Szent István téren. Ősszel a kultúrintézet Bródy Sándor utcai székházában lesz látható Paisiello Holdbéli világ című operája, a Traviata táncszínházi változata és az Acco Ensemble harmonikakvartett műsora. A féléves EU-elnökséget december 15-én reneszánsz táncok és zenék búcsúztatják.10298607_581376245313459_5451329824916886798_o

Energiával táplálni a bolygót az életért – szól a 2015-ös Expo Milano mottója, amelyhez kapcsolódva számos gasztronómiai témájú programmal készül az intézet. Az elképzelt étel című kiállítás szeptemberben az 1950-1970 közötti olasz élelmiszerreklámok világát idézi meg, de az intézet borismereti tanfolyamot és két fővárosi gimnáziummal együttműködésben gasztronómiai oktatási programot is szervez.

Az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából szeptember 29-én az Ensemble del Sud Sztravinszkij A katona története című darabját adja elő, október 27-én pedig Tiziana Scandaletti szoprán és Riccardo Piacentini zongoraművész ad koncertet.
November közepén Turning Point címmel a “nagy háborúra” emlékező képzőművészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában, ahol Olaszországot Paolo Ventura munkái képviselik, 2015-ben pedig dokumentum- és játékfilmek idézik meg az első világégést a kultúrintézetben.
Dante születésének 750. évfordulója alkalmából az olasz intézet számos konferenciát hirdetett, de az Isteni színjáték szerzője előtt tisztelegnek 2015 tavaszán Enzo Babini, Madarassy István kiállításai és a Le Reverdie régizenei koncertje is.

Az olasz nyelv hetéhez kapcsolódva többek között svájci napot tart az intézet október 15-én, majd Kaleidoszkóp Itália címmel október 17-19. között nyitott napokat számos olasz kiállítóval, kulturális, gasztronómiai, turisztikai és egyéb programokkal.
A MittelCinemaFest olasz filmfesztivál a legfrissebb olasz filmtermésből nyújt ízelítőt november 6-15. között a Puskin moziban, a CineVideoClub filmklub rendszeres vetítésein pedig az intézet látogatói klasszikus és mai filmekkel egyaránt találkozhatnak.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>