Több mint 300 települést vágott el a külvilágtól a hófúvás

Több mint háromszáz települést kell kiszabadítania a hatóságoknak a hó fogságából az ország délkeleti részén a szerdai hófúvás nyomán: a vihar elvonultával csütörtök délelőtt két autópálya és 30 főút volt járhatatlan.

HavazásA Fekete-tenger partján található Constanta és Tulcea megyében minden utat lezártak a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt, a sürgős orvosi ellátást igénylő eseteket helikopterrel viszik kórházba. A fővárosból északi irányba induló A3-as, illetve a tengerpartra vezető A2-es autópálya teljes hosszában le van zárva a forgalom elől.
Fennakadások vannak a vasúti személyszállításban is: a törölt járatok száma elérte a 234-et, a közlekedő vonatok órákat késnek. A tengeri kikötőket viszont megnyitották csütörtökön és a repülőtereken is zavartalan a közlekedés, csak a jégtelenítési műveletek elhúzódása okoz tíz-húsz perces késést a felszállásnál.
Csütörtökön is szünetel a tanítás Bukarestben és 14 délkeleti megyében, másik öt megyében pedig csak a városi iskolák fogadták a diákokat.

Braila megyében a kormányt helyi szinten képviselő prefektust is menteni kellett, miután Gemenele községben ragadt behavazva: ez akár a tisztségébe is kerülhet. A Buzau megyei prefektust már leváltotta a miniszterelnök, miután hétfőn az újságírók kérdésére nem tudta megnevezni, melyik az az öt falu a megyéjében, amely el van vágva a külvilágtól.
Szerdán hat megyére adott ki vörös riasztást a meteorológiai szolgálat a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén tomboló hóvihar miatt. Csütörtökön délelőtt a szél mérséklődött, a havazás pedig már hajnalban megszűnt.
A következő napokban sarkvidéki hideg éri el Románia térségét: Moldva északi részén és a Székelyföldön mínusz húsz, másutt mínusz tizenöt fok körüli fagy várható. Victor Ponta kormányfő kilátásba helyezte, hogy leállítják az ipari fogyasztók gázellátását, ha a lakossági fűtés veszélybe kerül.

mtiA

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>