Több mint hatezer migráns érkezett az olasz partokra a hétvégén

Újabb tömeges migrációs hullám érte el Olaszország déli partjait több mint hatezer ember mentésével egyetlen hétvége alatt. Az adatot az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) közölte.

Az olasz hatóságok megerősítették, hogy szombaton a szicíliai Catania és Pozzallo kikötőjébe 800-an érkeztek. További 650-en Messinába, több mint 700-an Reggio Calabriába vasárnap, és további félezer embert várnak hétfőn ismét Cataniába.

Az olasz parti őrség vasárnap este azt jelentette, hogy csak vasárnap 3 ezer embert mentettek a tengeren több mint húsz különböző mentési akcióban. A parti őrség irányításával a mentést az olasz haditengerészt, az EuNavforMed európai művelet, nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói valamint kereskedelmi hajók végezték. Ezek a migránsok a következő napokban érkeznek meg az olasz kikötőkbe.

A Pozzallo kikötőjébe érkezett csoport hajótörésről számolt be, amelyben szerintük 80-an vesztek a tengerbe. Az utóbbi egy héten csökkent a migrációs áramlat ereje, de a hétvégére ismét tömegessé vált. Ennél többen az idén csak a húsvéti ünnepek alatt érkeztek, amikor egyetlen hétvégén 8500-an kötöttek ki a dél-olaszországi partokon. Év eleje óta 43 ezren érkeztek már Olaszországba. Kivétel nélkül a líbiai partokról indultak el.

MTI

Vélemények

facebook kommentek