Trump elnök “hamis híreket” emleget a veje botránya kapcsán

Donald Trump amerikai elnök “hamis híreket” emlegetett vasárnap a veje és főtanácsadója, Jared Kushner botránya kapcsán. Az elnök Twitter-bejegyzésben támadta az amerikai média egy részét, amely szerint Jared Kushner állítólag azt javasolta a washingtoni orosz nagykövetnek, Szergej Kiszljaknak, hogy hozzanak létre titkos kommunikációs csatornát a Fehér Ház és Oroszország között.

“Véleményem szerint a fehér házi kiszivárogtatások a hamis híreket gyártó média megkonstruált hazugságai” – írta az elnök a mikroblog-bejegyzésben.

A kormányzat két tisztségviselője is nyilvánosan megszólalt az ügyben. John Kelly, belbiztonsági miniszter a Fox televíziónak úgy nyilatkozott: nem lát semmi kivetnivalót az ügyben, szerinte “bármilyen kommunikációs csatorna egy olyan országgal, mint Oroszország, jó dolog”.trump-usa
Az országos televíziós csatornák mindegyike idézte az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Herbert McMastert, aki még szombaton a Reuters hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy “számos személyiséggel és országgal van titkos kommunikációs csatornánk, ez teszi lehetővé a diszkrét információcserét”.

Közben republikánus politikusok is megpróbálták jelentéktelennek beállítani a Kushner-ügyet. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor – aki amúgy Trump elnök egyik legélesebb kritikusa a republikánus táborban – a CNN hírtelevízióban leszögezte: “az egész történet roppant gyanús”. A szenátus külügyi bizottságának elnöke, a republikánus Bob Corker az NBC televízióban emlékeztetett arra, hogy Jared Kushner jelezte készségét az együttműködésre az orosz tisztségviselőkkel fenntartott kapcsolatait vizsgáló szenátusi bizottsággal.

A demokraták tartózkodtak az ügy kommentálásától, egyedül Adam Schiff kaliforniai képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja támadta a Fehér Házat: az ABC televízióban Kushner biztonsági engedélyének visszavonására szólított fel. Ugyanakkor más, befolyásos demokrata párti politikusok – köztük például Dick Durbin szenátor a Fox televízióban – azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy “egyelőre híresztelésekről van szó”.

Közben az amerikai sajtó két vezető lapjában egymásnak ellentmondó információk jelentek meg Jared Kushner további szerepvállalásáról. A The Washington Post című lap szerint a Fehér Ház munkatársai már arról egyeztetnek, hogy Jared Kushnernak háttérbe kell vonulnia, bár ő nem akar, a The New York Times viszont arról írt, hogy Kushner jelezte a közvetlen környezetének, hogy csak rövid időre vállalt szerepet a Fehér Házban.

MTI

Vélemények

facebook kommentek