Újból drágul a gáz, olcsóbb lesz az áram – Ennyi lesz a minimálbér Romániában

Romániában 2,5 százalékkal emelkedik a gáz ára július 1-jétől a háztartási fogyasztóknak, az ipari fogyasztóknál a drágulás 1,5 százalékos lesz. A drágulást a nyersanyag árának liberalizálása eredményezi, amit a kormány a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt. Az áremelkedést leginkább télen fogja megérezni a lakosság, mert Romániában számos városban tönkrementek a távhőszolgáltató vállalatok, és sok helyen gázzal fűtenek.
aragaz
Az idén már harmadik alkalommal drágult a gáz, legutóbb árpilis 1-jén 2 százalékkal. A hatóságok októbertől újabb 3 százalékos áremelkedést helyeztek kilátásba, így az év végéig várhatóan összesen 8 százalékkal kerül többe a gáz, ami elemzők szerint kevesebb lesz a tervezetthez képest, hiszen az év elején még 10 százalékos drágulást terveztek – írta hétfőn a Digi24.ro hírtelevízió.

A gáz árának emelkedését kissé ellensúlyozza, hogy a villamos energia júliustól 2,6 százalékkal olcsóbb lesz, erről az energiaárakat szabályozó hatóság már rendeletet adott ki. Július 1-jétől a minimálbér 900 lejre emelkedik a jelenlegi 850 lejről. Legutóbb az év elején nőtt 800  lejről 850 lejre.

A közlekedési szabályok megsértése miatt kiszabott bírságok is nőnek, ezeknek értéke a minimálbérhez van kötve. Így a legkisebb bírság 170 lejről 180 lejre emelkedik.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>