Újszentesen szervezik meg a IX. Balassi Kupát

Február 13-án, szombaton 9 órától kerül megrendezésre a IX. Balassi Kupa, amelyet eredetileg Temesvárra terveztek, de hamar változtattak a helyszínen, ugyanis a csupán hat kilométerre fekvő Újszentes községnek új sportcsarnoka van és a helyi előjárók is szívesen fogadták a rendezvényt.

Fábián Lóránd-István főszervező elmondása szerint öt országból (Románia, Szerbia, Szlovákia, Magyarország és Luxemburg) várnak résztvevőket  a Nyílt Szablyavívó versenyre. “Körülbelül száz résztvevővel számítunk, Temesvárról, a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesülettől pedig tíz sportoló érkezik” – tette hozzá a fiatal hagyományőrző.  6_balassi_kupa_20130216_178

A nevezési díj 10 euró, a kupa csupán egyéni versenyszámot tartalmaz szablyavívás gyakorló fegyverrel a következő kategóriák szerint (korosztályoknál csak az év számít):
Öskü – 17 év feletti férfiak (és nők)
Menyét – 13 év és a feletti lányok
Kese – 17 év és az alatti férfiak
Csikó 1. – 11-13 év közötti gyerekek
Csikó 2. – 8-10 év közötti  gyerekek
Teljes versenykiírás letöltése: itt.

A verseny házigazdája: Losonczy István Baranta csapat – Temesvár
Társszervői: Erdályi Baranta Szövetség (RO), Országos Baranta Szövetség (HUN)

A verseny története:
A Balassi Alapítvány kuratóriumának egyik vezetője, az akkor a Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél dolgozó Molnár Pál újságíró-szerkesztő találkozott Vukics Ferenccel (mindketten a Szent György Lovagrend tagjai), aki Makovecz Imrével közösen a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj eredményein felbuzdulva megpróbáltak magyar szervezeteket meggyőzni arról, hogy a Bálint napján, (február 14.-én) minél több olyan rendezvény kerüljön megszervezésre, amely Balassi Bálint emlékét ápolja.
2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz   kapcsolódóan:   a   legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen   -   Lisszabontól Székelyudvarhelyig   -   idézték   fel   Balassi   költészetét.   Többnyire a magyar   nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba. Az Országos   Baranta   Szövetség   a   Balassi   (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó  Verseny megrendezésében állapodott meg a szervezőkkel. Idézet az alapító okiratból: “Az Országos Baranta Szövetség kötelezi magát, hogy minden év február 14.-én – illetve az ahhoz legközelebbi munkaszüneti napon – megrendezi a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Versenyt. A szövetség kidolgozza a verseny szabályrendszerét, biztosítja díjazását, a rendezés költségeit és kijelöli a verseny helyszínét. A szervezők a verseny eredményét országos fórumokon közzéteszik.”

A verseny célja:
A rendezvény a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus keretén belül létrehozott szabadvívó rendszer gyakorlati jellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájában, ahol eldöntésre kerül a „Balassi Kupa győztese” cím. A Baranta versenyek alkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével fel kívánja mérni az egyes
közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét.

A verseny alaprendeltetése:
A rendezők feladata, hogy a Kárpát-medencében a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészettel (Baranta stílussal) foglalkozó sportegyesületek, egyesületek, szakosztályok, csapatok felnőtt férfi és női tagjai a rendszerezett hagyományos magyar harcművészet (Baranta) speciálisan magyar szabadvívó harci képességeit egymás között felmérjék. A verseny nyílt jelleggel kerül lebonyolításra. A versenyen a Baranta stílus magyarországi képviselői mellett erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és egyéb magyar közösségek Baranta egyesületei, hagyományőrző csapatok tagjai is részt vesznek.

A versenybírókat biztosítja:
Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége. A küzdelmek a versenykiírás előírásai alapján kerülnek lebonyolításra.

A verseny díjazása: Az egyéni verseny győzteseinek kupa, 1-3 helyezettjeinek, érem, oklevél, 4-7 helyezettjeinek oklevél. Az Öskü kategória győzteséhez kerül a “Balassi kupa vándorserlege”, melyet a jövő évi X. Balassi kupáig tarthat magánál.

A verseny lefolyásának rendje: A versenyzők 4-8 fős csoportokban küzdenek, a csoportból továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben. (A versenyszám lebonyolításának pontos menete a jelentkezők létszámától függően alakul.) A versenyen csak felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával lehet részt venni! 18 év alatti versenyzők esetén  szülő/gondviselő írja alá. A csapatvezetők figyeljenek oda, hogy ezt a versenyre mindenki hozzá magával!

A verseny levezető elnöke:
Vukics Ferenc
Vezető bíró:
Németh Zoltán
Házigazda:
Lozonczy István Baranta csapat
Eü. biztosítás:
A helyszínen a szervezők egészségügyi felügyeletet biztosítanak.
Az öltözet:
Baranta hagyományos öltözet, Baranta sportöltözet, népviselet. Mindenki rendelkezzen 2-3 m
hosszú széles textil övvel!

Program
07.00 A versenyterület berendezésének kezdete
08.00 Regisztráció kezdete
08.30 A versenybírók eligazítása és technikai értekezlet
09.00 Nevezések lezárása
09.00 A csapatok felvonulása. A verseny megnyitója /Beszéd/
09.30 A versengések népi szertartása /napköszöntés- közös ének-versenyzők, bírók
fogadalma/
09.45 Közös táncos bemelegítés és önálló bemelegítés
10.00 Küzdelmek
18.00 Ünnepélyes eredményhirdetés
20.00 Helyszín elhagyása
Természetesen kísérőket, edzőket, csapatvezetőket, érdeklődőket, családtagokat mindenki hozhat
magával. (a belépés díjtalan)

Országos Baranta Szövetség, Erdélyi Baranta Szövetség, Temesvári Baranta csapat
TemesvariHirek.ro
Fotó: Baranta.org

Vélemények

facebook kommentek