Változatlan formában fogadta el a román szenátus a nyugdíjjárulék-csökkentést

senatul-romanieiVáltozatlan formában fogadta el a szenátus hétfőn a Traian Basescu államfő által megfontolásra visszaküldött, nyugdíjjárulék-csökkentésről szóló törvényt. A jogszabály elfogadása érdekében a román parlamentet rendkívüli ülésszakra hívták össze, hogy a – jelenleg 20 és 30 százalék közötti – nyugdíjjárulék öt százalékkal való csökkentése az eredetileg tervezett időpontban, október elsején hatályba léphessen.

A novemberi államfőválasztásra készülő pártok egymást vádolják azzal, hogy a gazdaságélénkítő intézkedést csak szavazatszerző céllal támogatják. A járulékcsökkentést elvileg Basescu sem ellenezte, de úgy vélekedett, a technikai recesszióba került román gazdaság most nem tudná fedezni a bevételkiesést.

  Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az ülés előtt úgy nyilatkozott: a jobboldali államfő csak azért hátráltat egy vállalkozóbarát intézkedést, mert azt politikai ellenfele akarja bevezetni.

A parlament rendkívüli ülésszakát a – Basescuval közösséget nem vállaló – Keresztény-liberális Szövetség (ACL) kezdeményezte. A jobboldali választási tömörülés ezzel szaván akarta fogni Pontát, mert szerintük az államfői tisztségre pályázó kormányfő csak a vállalkozók szavazatainak megszerzése érdekében harangozta be a járulékcsökkentést, de valójában nem sietne bevezetésével.

A szenátus hétfői ülésén Ioana Petrescu pénzügyminiszter az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez hasonló bátor lépésnek nevezte a járulékcsökkentést, amelytől 70 ezer új munkahely létrehozását, a feketegazdaság kifehérítését remélik. A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos nyugdíjjárulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék.

Ha a törvényt a képviselőház is változatlan formában szavazza meg, akkor az államfő már nem tagadhatja meg kihirdetését, hatályba lépését viszont tovább hátráltathatja azzal, ha normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

MTI
Mediafax
PressAlert

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>