VIGYÁZAT!!! – Magyarellenes pártot alapít egy román parlamenti képviselő

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati részvétele elleni tiltakozásul kilépett a Szociáldemokrata Pártból (PSD) a magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Bogdan Diaconu parlamenti képviselő, s azt is bejelentette csütörtökön, hogy Egyesült Románia Párt néven új politikai pártot alapít.

Sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy az RMDSZ instabilitási tűzfészek, amely ellehetetleníti az etnikumok békés együttélését, és a román állam területi épségét veszélyezteti. Kifejtette: új pártja feladatának tekinti olyan szabályozás kialakítását, amely “egyszer s mindenkorra” törvényen kívül helyezi a szélsőséges magyar szervezeteket.543129_579584448746894_591833817_n

“Itt az ideje, hogy féljenek azok, akik titokban vagy nyíltan ennek az országnak az alkotmánya és nemzeti méltósága ellen áskálódnak. A diplomácia már kimerítette eszköztárát: eljött a cselekvés ideje. A románok be fogják bizonyítani, hogy türelmük véges, és készek kezükbe venni sorsuk alakítását” – jelentette ki Diaconu.

A Hotnews.ro jobboldali hírportál úgy értesült, hogy Diaconut Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szólította fel: ne tegyen többé olyan a nyilatkozatokat, amelyek feszültséget szítanak a koalícióban a PSD és az RMDSZ között, ha pedig nem képes türtőztetni magát, akkor lépjen ki a pártból. A portál szerint az RMDSZ több ízben felkérte a PSD vezetőit, hogy határolódjanak el Diaconu magyarellenes kirohanásaitól.

Bogdan Diaconu hetente több magyarellenes írást közöl a liberális Adevarul blogrovatában, és tavaly ősszel büntetőjogi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a Székelyek nagy menetelésének szervezői ellen. Szociáldemokrata parlamenti képviselőként a külföldi “szélsőségesek” kiutasításáról és rendezvényeik betiltásáról nyújtott be törvénytervezetet a bukaresti parlamentnek, idén a területi autonómia népszerűsítésének betiltásáról dolgozott ki jogszabálytervezetet.

A román szenátus Diaconu kezdeményezésére fogadta el idén márciusban azt a törvénymódosítást, amelynek alapján megfoszthatják állami kitüntetésétől azt, aki az egységes és oszthatatlan román nemzetállamra, az államnyelvre vagy az ország területének elidegeníthetetlenségére vonatkozó alkotmányos előírást – szóban vagy cselekedetben – megsérti. A tervezetről még a képviselőháznak is szavaznia kell.

TemesvariHirek.ro
Facebook
MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>