Virtuózok – Ioan Holender: azt a pontot keressük, ahol a művészet túllép a technikán

A közönség ösztönösen érzi azt a pontot, ahol a technikai tudás véget ér és a valódi művészet elkezdődik, ezt a pontot keressük a Virtuózokban is – mondta Ioan Holender, a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsorának fővédnöke az MTI-nek adott interjújában.Holender, Ioan

Már Goethe is rámutatott arra, hogy a valódi művészet túlmutat a technikai felkészültségen, a tehetségkutatókon világszerte ezeket a pillanatokat keresik” – mondta a temesvári születésű kulturális menedzser, aki 1992-től csaknem húsz éven át vezette a Bécsi Operaházat.

Ioan Holender hangsúlyozta: azért vállalta el a Virtuózok fővédnöki felkérését, mert egyedülálló műsorról van szó. “Tudomásom szerint nincs még egy ilyen televíziós komolyzenei tehetségkutató műsor Európában. Óriási erénye, hogy egyszerre teremt bemutatkozási lehetőséget a fiatal tehetségeknek, és von be több százezer nézőt a klasszikus zene világába, akik ezáltal kedvet kaphatnak élő hangversenyek és operaelőadások látogatására is. Biztos vagyok abban, hogy a műsor ‘iskolát teremt’, és külföldön is átveszik majd” – fejtette ki.

Úgy vélte, hogy a komolyzene mai fiatal tehetségeinek egyszerre van nehezebb és könnyebb dolguk az érvényesülésben, mint az elmúlt évtizedek talentumainak.

“Nehezebb a helyzetük, mert a távol-keleti országok fiataljai elképesztően erős konkurenciát jelentenek, másrészről viszont könnyebb, mert számos bemutatkozási lehetőségük van, többek között egy ilyen műsor” – magyarázta a zenei szakember, aki maga olyan énekeseket fedezett fel, mint Natalie Dessay, Angela Gheorghiu vagy Rost Andrea.

Ioan Holender 2010-ben távozott a Bécsi Állami Operaház éléről. Mint az MTI-nek elmondta, azóta sem dolgozik kevesebbet, de átalakult munkájának jellege.

“A New York-i Metropolitan Opera tanácsadójaként darabokat, énekeseket hallgatok meg és ajánlok az operaház figyelmébe. Ennél jóval több munkát jelent a tokiói tavaszi fesztiválnál betöltött pozícióm, itt ugyanis nagy szerepet vállalok magának a műsornak, a szereposztásoknak az összeállításában. Emellett a bukaresti Enescu Fesztivál művészeti igazgatójakét tevékenykedem, több egyetemen tanítok, egy osztrák tévécsatornán pedig van egy kulturális magazinműsorom” – sorolta a jövőre 80 éves szakember, hozzátéve, hogy szerencsére jó egészségnek örvend.

Peller Mariann és Vadász Dániel, a Virtuózok két producere újságíróknak elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján nagyon sikeres a műsor, színvonalát és népszerűségét jelzi, hogy növekszik a nézettsége és folyamatosan érkeznek az újabb és újabb különdíj-felajánlások. Elárulták azt is, hogy a következő években fiatal karmesterekkel, zeneszerzőkkel, dzsesszzenészekkel terveznek hasonló műsort készíteni. A jövő év még az ideihez hasonlóan a komolyzenészeké lenne, ezt követnék a további kategóriák, majd a komolyzenészekkel újraindulna a körforgás – magyarázták.Holender, Ioan

MTI
TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek