Visszatértek az EPERSZEDŐK?! Tavalyelőtt mintegy 4,7 millió bevándorlót és letelepedőt regisztráltak az EU-ban

Az Európai Unióban mintegy 4,7 millió uniós országok közötti letelepedőt és unión kívüli országokból érkező bevándorlót regisztráltak 2015-ben – közölte legfrissebb felmérésében az unió statisztikai hivatala pénteken.

Az Eurostat adatai szerint a regisztráltak mintegy fele, 2,4 millióan nem uniós országokból érkező bevándorló voltak. Közel 1,4 millió ember – a regisztráltak 30 százaléka – egyik EU-tagállamból költözött át egy másikba, továbbá mintegy 0,9 millióan – a bevándorlók 18 százaléka – hazatérő állampolgár volt, ennyien költöztek olyan uniós országba, amelynek már állampolgárai voltak. A kimutatás szerint mintegy 19 ezren, a letelepedők kevesebb, mint 1 százaléka nem rendelkezett semmilyen állampolgársággal.

autobusz

Az uniós statisztikai hivatal megjegyezte, bevándorlónak azt tartja, aki legalább 12 hónapos időtartamra másik országba költözik. Tavalyelőtt a legtöbb, mintegy 1,5 millió letelepedőt Németországban regisztráltak, amely az EU egészére vonatkozó bevándorlási adatok 33 százalékát teszi ki. Az Egyesült Királyságba több mint 600 ezren, Franciaországba több mint 360 ezren, Spanyolországba mintegy 350 ezren, Olaszországba pedig 280 ezren költöztek.

A legtöbb visszatérő, a célország állampolgárságával rendelkező letelepedőt Romániában regisztrálták, majd Litvániában. Harmadik helyen Magyarország áll, ahol a letelepedők 56 százaléka rendelkezett már magyar állampolgársággal. A statisztikai hivatal szerint az unióban minden tizedik letelepedő rendelkezett azon ország állampolgárságával, ahová 2015-ben életvitelszerűen költözött.

A legtöbb nem uniós tagországból érkező bevándorlót – az EU-ba érkezettek 67 százalékát – Olaszországban regisztrálták. Az unión kívülről érkezettek 64 százalékát Szlovéniában, 63 százalékát Németországban, majd Svédországban (58 százalék) vették nyilvántartásba. A másik uniós tagországból érkező legtöbb betelepülőt Luxemburgban, majd Csehországban, Szlovákiában regisztrálták. A legkevesebb egyik tagországból a másikba átköltöző uniós állampolgárt Litvániában, majd Bulgáriában, Romániában és Lettországban vették nyilvántartásba.

MTI

Vélemények

facebook kommentek