Vitézi játékokat rendeznek Békéscsabán

Április 30-án és május 1-jén rendezik meg a 4. Békéscsabai Vitézi Játékok hagyományőrző fesztivált a Gabonamúzeum területén – hangzott el hétfőn a Munkácsy Mihály Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény a középkori hagyományok népszerűsítését és megőrzését állítja a középpontba. Két napig a lovagi kor kerül reflektorfénybe, a fesztivál célja a hagyományok megélése és a magyarságtudat őrzése – fogalmazott. Andó György, a múzeum igazgatója elmondta: a fesztivál története arra a kitalált helyzetre épül, hogy Hunyadi Mátyás magyar király meglátogatja fiát, Corvin Jánost, út közben pedig Békéscsabán lovagi tornát rendez. Az valóban történelmi tény, hogy Mátyás 1482-ben fiának adományozta a gyulai uradalmat – magyarázta.vitezijatekok
Medgyesi Pál, a Munkácsy Múzeum igazgatóhelyettese, a rendezvény főszervezője elmondta: a fesztivál leglátványosabb programja vasárnap délelőtt a hagyományőrzők felvonulása lesz, a rendezvényen több mint százötven, korhű kosztümbe öltözött vitéz és úrhölgy vesz részt, a menetet a szegedi Pavane Történelmi Zászlóforgatók bemutatója színesíti. Szlovákiából és Romániából is érkeznek hagyományőrző csoportok a rendezvényre – fűzte hozzá.

A Gabonamúzeum területén az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan kell kelevézt vagy csatacsillagot dobni, a mesterségek udvara elnevezésű helyszínen kovácsok, bronzöntők, fafaragók, fazekasok, nemezelők, kötélverők és egy középkori könyvkötő műhely munkája is megtekinthető lesz.

A Munkácsy Múzeum régészei ismeretterjesztő előadásokat tartanak, például a középkori táplálkozási szokásokról, vagy a viking rúnaírásról – mondta Medgyesi Pál.  Hozzátette: a Gabonamúzeum valamennyi kiállítóhelye, így a Gajdács-tanya, a Mágori-szín és a Csókási szélmalom is látogatható lesz a hétvégén. A belépődíjas rendezvényre jellemzően hatezernél több érdeklődő érkezik évről évre – közölte Andó György.  Az MTI kérdésére válaszolva az igazgató elmondta: befejeződött a Gabonamúzeum területén található Gajdács-tanya felújítása, amelyet február végén kezdtek el. A terveknek megfelelően április végéig 16,3 millió forintból kicserélték a tanyaépület nádfedeles tetőszerkezetét, rekonstruálták a földpadozatot, aláalapozták és szigetelték a házat, valamint felújították a nyílászárókat, a falakat és a téglajárdákat.

Szerdán lesz a műszaki átadás-átvétel – mondta Andó György, hozzátéve, hogy a tanya a korhű berendezést várhatóan egy-két hónap múlva kapja meg, addig szellőztetik, szárítják az épületet.

temesvarihirek.ro
MTI

Vélemények

facebook kommentek