(MTI) – Mongólia különleges tájait járhatják be a nézők a Szent Kelet Vesztett Varázsa című, tizennégy részes, új magyar dokumentumfilm-sorozattal március 3-tól, minden vasárnap 16 óra 40 perctől a Duna csatornán.

    A dokumentumfilm-sorozatot ismertető budapesti sajtótájékoztatón Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője kiemelte, hogy szoros kapcsolatok fűzik össze a magyarokat és a mongolokat, melynek legnyilvánvalóbb jele kétezer közös szavunk.
    A sorozat bemutatja az országot és annak lakóit, valamint feltárja a magyar és a mongol kultúra, történelem közös szálait is – mondta a sorozat írója és rendezője.
    Az első, bevezető rész után következő 12 epizód a különböző régiókat ismerteti, majd a záró adás során történészek és kutatók segítségével DNS-egyezéseket keresnek a magyarok és mongolok között, ami alapján egészen Aba Sámuelig visszavezethető a közös vérvonal – ismertette a sorozatot Bayer Zsolt.
    
Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program főigazgatója hangsúlyozta, hogy a közmédia kiemelt feladata és fontos missziója nemzeti identitásunk megőrzése és gazdagítása.
     „Szükséges ismernünk a múltunkat ahhoz, hogy utána választ tudjunk adni a jövő nagy kérdéseire” – tette hozzá.
    Nagyon sok közös kapcsolódási pontunk van a mongolokkal, ezeknek bemutatására is vállalkozott ez a filmsorozat, rendkívül erős képi világgal. Az első rész március 3-án, vasárnap délután lesz látható a Dunán – fűzte hozzá Pető Zoltán.
    
Az MTVA által küldött írásos összegzés szerint a dokumentumfilm-sorozatban a mongol gasztronómia, kultúra és életmód elevenedik meg a Gobi-sivatagtól az Altai-hegységen át az ősi városig, Karakorumig. A forgatás során rénszarvaspásztorokhoz, Ulánbátorba és Moron városának buddhista szentélyébe, a főlámához is ellátogattak.
    A nézők a főláma kolostorában kaphatnak betekintést a buddhizmus és a sámánizmus világába, ezen kívül ellátogathatnak a Nadaam fesztiválra és egy, a civilizációtól teljesen érintetlen vadkempingezést is végigkövethetnek. Különleges drónfelvételeken láthatják az Altaj-hegység azon pontjait, ahova csak külön katonai engedéllyel léphetett be a stáb.
    A sorozat stábja 2023 nyarán 40 napon keresztül forgatott Mongóliában, 8500 kilométeres utazása alatt többek között a forró sivatagba és fagyos hegységekbe is ellátogatott.
    
A Mongóliáról szóló sorozatot Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője álmodta meg. Kálomista Márton, a sorozat producereként végigkísérte a hónapokig tartó előkészítési fázist és az epizódok utómunkáját. A dokumentumfilm-sorozat szakmai támogatója Obrusánszky Borbála, Magyarország Mongóliai nagykövete.
    A sorozat a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült.