A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 14. alkalommal adott át Mentor Díjat az ország különböző részein élő tíz kiváló tanárnak és edzőnek, oktatói munkájuk nyilvános elismeréseként. A díjazottakat a tanítványok és szülők részéről 2023-ban érkezett 174 jelölés alapján választották ki. A jelölések szerint különleges eredményeket elért tíz pedagógus átvette a Mentor-trófeát, Ioan Nemțoi üvegművész alkotását, a Mentor oklevelet és a 8.000 lej pénzjutalmat.

A 2010-ben alapított, és azóta évente átadott Mentor Díj a tanárok, edzők, oktatók munkájának, nyilvános elismerése, megbecsülésének kifejezése a diákjaik, a szülők és azon közösségek részéről, ahol tevékenységüket kifejtik. Olyan oktatókat díjaznak, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, és akiknek áldozatvállalása, munkája pozitívan befolyásolta tanítványaik életét és fejlődését, nagyban hozzájárult képességeik kibontakoztatásához.

A mentor olyan, mint a kertész, aki gondját viseli a névtelennek és jelentéktelennek látszó magnak, a vetéstől kezdve a virágzásig és a termésig, céljának beteljesedéséig.” nyilatkozta Neculai Constantin Munteanu, a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztője, aki emléket állított saját mentorának és beszélt a mai mentorok szerepéről a tanítványaik életében.

„Az oktatók érdemeinek elismerése hagyománnyá vált a MOL számára. Örvendünk, hogy ilyen módon megtisztelhetünk egyeseket a legértékesebb tanárok és mentorok közül, akik érdemben hozzájárultak tanítványaik sorsának és közösségeink életének alakításához. A Mentor Díj mindazon emberekről szól, akik számára küldetést jelent a kezdeményezés és felelősségvállalás ébrentartása. Romániában nagyon sok kiváló tanár van, aki a folyamatos fejlődésre és a teljesítményre ösztönzi tanítványait. A MOL Románia elismerését és támogatását fejezi ki minden kiváló tanár és mentor iránt, munkájukat figyelemmel követi és értékeli. A megújulás és a fejlődés jegyében működő vállalat vagyunk, ami jól tükröződik azokban a kezdeményezésekben, amelyeket támogatunk és amelyeknek folyamatos hatásuk van a közösségekre. Ilyen a Mentor Díj, a MOL Tehetségtámogató, a MOL Gyermekgyógyító, a Jogosítvány a jövőhöz és a Zöldövezet. Az évek során ezek a programok több mint 275.000 kedvezményezettet és résztvevőt segítettek sikeresen, több mint 5,7 millió euró támogatással.” – nyilatkozta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A gálaest házigazdája a Jászay Mari-díjas és háromszoros UNITER-díjas Bogdán Zsolt színművész volt.

A rendezvényen meghirdették a Mentor Díj idei, 15. kiírását, amelynek keretében év végéig egyénileg vagy csoportosan lehet jelölni olyan tanárt vagy edzőt, akinek jelentős szerepe volt tanítványai életében és fejlődésében.

„Mindig örömteljes a találkozás a díjazottakkal, akik szépet és értékeset alkotnak. A kiváló jelölések száma az idén is többszöröse volt a tíz Mentor Díjnak, ezért bátorítjuk mindazokat, akiknek a jelöltjeik nincsenek a kitüntetettek között, hogy fogalmazzák újra, egészítsék ki a jelöléseket és nyújtsák be a következő kiírások során. A jelölési formanyomtatvány elérhető A Közösségért Alapítvány honlapján, a munkatársaink pedig készséggel válaszolnak az eljárással kapcsolatos kérdésekre” – mondtaAndrás Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2023. évi Mentor díjazottak:

Costel Bașa, kajak-kenu edző, Nagybánya

Constantin Basarab, matematikatanár, Craiova

Boros Lídia Erzsébet, kántor, Csombord

Tatiana Cauni, román nyelv- és irodalomtanár, Nagybánya

Liliana Cosma, tanár, tornaedző, Déva

Mario Grosu, koreográfus, producer, Kolozsvár

Gabriel Teodorescu, fizikatanár, Kolozsvár

Ványi Emese, matematikatanár, Szatmárnémeti

Gabriela Vasiliu, román nyelv- és irodalomtanár, Brăila

Vasile Zaharia, földrajztanár, Zsilvásárhely

A díjazottakról készült rövidfilmeket megtekinthetők itt.

További részletek a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapon.