A mesterséges intelligencia hatása a médiatartalomra címmel szervez immár tizenkettedik alkalommal nemzetközi médiatudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem 2024. április 12-én a Stúdió Színház előterében – áll a Magyar Művészeti Kar közleményében.

A mesterséges intelligencia gyakorlatilag teljesen előzménytelenül lehetőséget kínál egy virtuális valóság kialakítására és megjelenítésére a médiatartalomban. Ez újabb generációs törésvonalat hozott létre. Hiszen azok számára, akik a klasszikus média valóság-megjelenítésének mentén szocializálódtak, elbizonytalanodnak attól, hogy a »megjelent nyomtatásban, tehát igaz« kijelentés már nem fedi a valóságot. Az elsősorban a kapcsolatépítés lehetőségét és nem a valós tényeken alapuló információt kereső fiatalabb generáció tagjait azonban nem hozza zavarba, hanem épp ellenkezőleg, felvillanyozza a mesterséges intelligencia technikai módszerei által biztosított virtuális médiavilág.

Konferenciánkon olyan előadók szólalnak meg, akik a médiatudományok, vizuális művészetek, szociológia, pszichológia, etika, jog, esztétika, digitális technika területén munkálkodnak, és készek – saját szakszempontjaik szerint – megfigyeléseket végezni a valamennyiünket egyformán érintő új médiával kapcsolatosan.

Szeretnénk minél nagyobb teret adni mindazoknak az elemzéseknek, amelyek az új média és a társadalom viszonyáról szólnak. A konferencia keretében bemutatjuk a Magyar Kar által meghirdetett Sajtófotó pályázat képeiből készített összeállítást, és díjazzuk a nyerteseket – írja a Magyar Művészeti Kar.