Munkácsy egyik szalonképének virágcsokrát kötötték újra a gyulai Almásy-kastélyban. A 2018-ban Európa 40 legjobb múzeuma között szerepelt kiállítóhely a festőfejedelem születésének 180. évfordulóján saját tárlattal tiszteleg Munkácsy Mihály előtt.

Munkácsy Mihály: Fotelben ülő nő című alkotásán szereplő virágkompozíciót alkották újra a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársai. Az egykori főúri épület télikertjében kihelyezett csokor a kastélyban látható Munkácsy: a sikersztori című kiállításhoz kapcsolódik.

– Sokat gondolkodtunk azon, hogyan mutathatnánk meg a mában Munkácsy Mihály életét, gondolatait, szellemét és azt, amit látott – tájékoztatott a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Aztán rájöttünk, hogy a virágcsendéletein vagy a szalonképein szereplő csokrok újra kötésével azt láthatjuk és azt érezhetjük, amit ő is annak idején – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó. 

A szakember közlése szerint munkatársaival szeretik sablonok nélkül felfedezni és bemutatni a világot: ezt teszik a Munkácsy születésének 180. évfordulójára készített tárlatukon és a télikertben kiállított virágcsokorral is, amely a Fotelben ülő nő című alkotásán szereplő bokréta újbóli összeállítása. 

– Az 1887-ben készült festmény Munkácsy szalonképeinek egy gyönyörű darabja; gazdag bútorok és a falikárpitok ölelik körbe a zongorára helyezett csokrot. A kompozíció a luxus érzetét kelti – fogalmaz Fekete-Dombi Ildikó.

A szakember hozzátette: az Almásy-kastély épülete szorosan kötődik Munkácsy sorsához és karrierjéhez. Az akkor még Wenckheim tulajdonban lévő épületben kezdett el ugyanis ismerkedni a festészettel a Wenckheimek ősi portréit felújítgató Szamossy Elek keze alatt.

– Gyula tehát jelentős helyszín volt a festő életében. A kötődést Munkácsy és a város között jól ismerte fel a Gyulai Virágok Fesztiválját többed magával szervező városi főkertész asszony, aki a rendezvény szokásos virágkötő versenye témájának a Munkácsy festményein megjelenő virágkompozíciók újra gondolását adta ebben az évben. Köszönet a festő születése kerek évfordulójának esztendejében a kezdeményezésért Szászné dr. Várkonyi Adriennek – tette hozzá Fekete-Dombi Ildikó.

Az Almásy-kastély télikertjében várhatóan a kiállítás jövő januári zárásáig látható lesz a festmény alapján újra kötött csokor, amely mellé ülve, azzal közös fotót is készíthetnek a látogatók. A kiállítóhely más kísérőprogramokkal is jelentkezik folyamatosan a Munkácsy-tárlatához kapcsolódva.