A Múzeumok Éjszakája program eredeti célja jelenik meg hangsúlyosan a gyulai kiállítóhelyek idei ajánlataiban a rendezvényhez kapcsolódva. A helyszínek és a kiállításaik kerülnek még közelebb a látogatókhoz június 22-én.

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon rendezik több mint 20 éve a Múzeumok Éjszakáját. Ebben az évben június 22. a rendkívül népszerű kezdeményezés időpontja.

A rendezvény célja, hogy a múzeumokat közelebb hozza az emberekhez, ezzel népszerűsítve azokat, illetve a kiállítóhelyek szervezte aktivitásokon keresztül a művészetet, a történelmet és a kultúrát. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy ez az este valóban az érdeklődés fókuszába helyezi a múzeumokat.

Ahogyan az ország többi kiállítóhelyei, úgy a gyulaiak is szórakoztató programokon keresztül használják ki, hogy bemutatkozhatnak és mutathatják be tárlataikat a múzeumba rendszeresen, vagy éppen ritkán járó látogatóiknak. A fürdővárosban az év közben kevesebb vendéget vonzó kiállítóhelyek is minőségi eseményeket kapnak a Múzeumok Éjszakáján.

A Ladics-ház a tulajdonos család 19. század végi történetének különleges alkalmait dolgozza fel: a fürdőkben tett látogatásokat. Este tíz órától pedig az épület és a kiállításban látható tárgyak misztikus történeteit idézik fel.

Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző „másik életéről”, a sakk iránti szenvedélyéről kínálnak előadásokat – az este folyamán három alkalommal is. A zene házaként is emlegetett múzeumban Erkel legismertebb operájának, a Bánk bánnak a filmváltozatát is levetítik.

Mintha kiemelt szerepet kapott volna az idei esztendőben a Kohán Képtár a Múzeumok Éjszakáján; igazán minőségi események várják az oda betérőket. Aznap 18 órakor nyílik a kiállítóhely új időszaki tárlata, a Kossuth-díjas és világszerte ismert szobrászművész, Kepenyes Pál munkáit bemutató kiállítás. Az eseményt a tárlat kurátorának tárlatvezetése követi. Este 10 órától a gyulai Kukár István és a békéscsabai Novák Attila performansza lesz látható. A K-TT-N elnevezésű formáció Kohán György műveire reflektál produkciójával.

A leggazdagabb kínálatot természetesen Gyula két ikonikus kiállítóhelye adja. A várra és az Almásy-kastélyra turisztikai attrakcióként szokás hivatkozni, tárlataik azonban muzeológiai szakmai szempontból is minden igényt kielégítenek.

A kastély eseményei közül érdemes megemlíteni a Munkácsy-kiállításukhoz kapcsolódó Kivettük a festményből elnevezésű programot. Ezen a festőgéniusz alkotásain megjelenő virágkompozíciókat készít el élőben egy virágkötő, miközben a kiállítóhely történésze a különböző virágok és színeik jelentéseit veszi sorba. Izgalmasnak ígérkezik a főúri tisztálkodás és higiénia, illetve a 19. századi parfümök történetét feldolgozó program is, amelynek résztvevői illatmintán magukkal is vihetik a kizárólag az Almásy-kastélyban megszagolható Nemzeti illat elnevezésű parfümöt. A kastély vendégei elkészíthetik saját jeges teájukat is, ehhez kapcsolódva három alkalommal a teázás történetéről is hallhatnak. A folyamatosan működő szabadulószobák mellett lesz egyéb játék is: a kastélyparkban díjtalanul lehet kipróbálni a kihelyezett játékokat, az estre szóló karszalaggal pedig este 11 óra után további ajándékokhoz is juthatnak az ott lévők. A programsort három koncert is kiegészíti majd.

A várban a korabeli harcászat kapja a főszerepet. Lesz interaktív fegyverbemutató a középkori és kora-újkori fegyverekről, előadás a katonai hírszerzésről (kiemelten az oszmán gyakorlatról) és nemcsak nézni, de kipróbálni is lehet majd a szablyavívást. A zene és tánc a reneszánsz udvari táncokból a paraszti életben gyökeret vert körtáncok tanulása formájában jelenik meg, s természetesen az évek óta legnépszerűbbnek számító téma sem marad el: a börtönbe bekukkantva a korabeli büntetésekről és büntetésvégrehajtási eszközökről mesél a vár hóhérja.

A megszokott programelemek is működnek majd a gyulai várban: az élő kovácsműhely, a szabadulószobák és a várborozó.

A június 22-i estére már kaphatók a karszalagok a kiállítóhelyeken. Az öt kiállítóhelyre szombaton este 7 óra és éjfél között érvényes belépő elővételben, teljes áron 2700 Ft, míg a Múzeumok Éjszakáján 3200 Ft. A részletes programsor a gyulai kiállítóhelyek Facebook felületein, a gyulakult.hu weboldalon, valamint a vár és a kastély honlapján is megtalálható.

Ladics-ház

20:00 Utazás a fürdők világában – szobaszínház 
Karszalaggal látogatható.

21:00 Pavilonmuzsika

Hegedűmuzsika az udvari gloriette-ből

A részvétel díjtalan.

22:00 Legendás ház

Mítoszok és új történetek

Ezen a tárlatvezetésen megnézzük, mik igazak a házról keringő helyi legendákból és olyanokról is mesélünk, amelyeket csak a szakemberek ismertek. Szó lesz többek között Borbála szelleméről, a Mária Teréziától kapott csészékről, a fiatal Munkácsy állítólagos festményéről, két ablakkarcolásról, az emeletes írószekrény titkairól, a strucctojás bonbonier-ről és a Loetz vázákról.

Karszalaggal látogatható.

19:00-24:00

Fotózkodás a dualizmus korának ruháiban

A részvétel díjtalan.

Erkel Ferenc Emlékház

20:00, 21:00, 22:00 Erkel Ferenc mattot ad

A zeneszerző másik élete

Karszalaggal látogatható.

21:00 Erkel Ferenc: Bánk bán

Az operafilm vetítése felirattal

Karszalaggal látogatható.

Kohán Képtár

18:00 A napfény szerelmese

Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrászművész kiállításának megnyitója

A részvétel díjtalan.

19:00 Kurátori tárlatvezetés A napfény szerelmese című tárlatban

Karszalaggal látogatható.

22:00 …IS…

A K-TT-N (Kukár István és Novák Attila) performansza a képtár állandó (Kohán) kiállításához kapcsolódva

Karszalaggal látogatható.

Gyulai Almásy-kastély

20.00, 21:00, 23:00 Munkácsy: a sikersztori

Tárlatvezetőink passzolják egymásnak a festőgéniuszról szóló kiállítás bemutatását.

Csak külön belépővel látogatható.

Jegyár: 2500 Ft/fő

19.30 Szippantásnyi történelem

A főúri tisztálkodás és higiénia, 19. századi parfümök és a Nemzeti illat.

Ezen az estén megtudhatod, mi az összetétele a Nemzeti illat nevű parfümnek, amit egyedüliként csak nálunk tudsz megszagolni. 

Karszalaggal látogatható.

20:00, 22:00 Egy géniusz története: Munkácsy Mihály

A Munkácsy Mihály Múzeum 2018 decemberében nagy sikerrel bemutatott Egy géniusz története: Munkácsy Mihály című virtuális kiállításának filmváltozata.
Karszalaggal látogatható.

20:00 Teraszmuzsika 

A reggelizőterasz hangulata és a nyáresti könnyed hegedűszó teszi varázslatossá tanár-diák koncertünket, ahol az átadott tudásé és a zeneiségé a főszerep.
Karszalaggal látogatható, a kastélyparkból díjtalan.

21:00 Kivettük a festményből

Sokat gondolkodtunk azon, hogyan mutathatnánk meg a mában Munkácsy Mihály életét, gondolatait, szellemét és azt, amit látott. Aztán rájöttünk, hogy a virágcsendéletein vagy a szalonképein szereplő csokrok újra kötésével azt láthatjuk és azt érezhetjük, amit ő is annak idején.

Programunkon történészünk segítségével derítjük ki a színek és virágok jelentését. Mi került a korabeli vázákba és mi volt a szalonok és estélyek kedvence? Mit szerettek Munkácsy idejében a szalonok? Virágkötőnk munka közben avat be, hogy mit üzen egy csokor a virágaival, méreteivel.

Karszalaggal látogatható.

21:30 Flashmob az Erkel Ferenc Vegyeskarral

Koncert szokatlan módon, formában és ütemben.  
A részvétel díjtalan.

22:30 Ütős este

A Powerbeat Ütőegyüttes koncertje.

A részvétel díjtalan.

23:00 Alma, banán, voucher

Muzéj karszalagod idén még többet ér! A program utolsó órájában a kastélyparkban felállított játékunkkal a nyerőautomatában szereplő gyümölcsöket vagy szolgáltatásainkra érvényes utalványokat nyerhetsz. A három kerék ezúttal három munkatársunk; ha mindhárman ugyanazt a tárgyat emelik fel, tiéd, amit a kezükben tartanak.

Karszalaggal látogatható.

Egész este

19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 Szabadulószobák

Nem csak állandó kiállításunk nyújtja az élményt és a kalandot. Szabadulószobáink kerettörténete természetesen a kastélybeli élettel, illetve az egykori uradalom különleges történéseivel kapcsolatos.

Legfeljebb 6 fős csoportoknak és családoknak ajánljuk.

A program regisztrációköteles. Regisztráció: 66/650 218

Jegyár: 2500 Ft/fő

19:00-24:00 Jegesteaház

Lesz olyan forró az este, hogy jól jöjjön egy jegestea. A legjobb, ha magad készíted el kínálatunkból a számodra legízletesebbet. Segítünk abban, hogy mi mire való és mi mihez passzol, de az este folyamán három alkalommal a teázás történetéről és kultúrájáról is mesél történész munkatársunk.

Ár: 200 Ft/csésze. Az árat a karszalag nem tartalmazza.

20:45, 21:45, 22:45 Az ókor a csészében

Negyedóra a teázás történetéről és kultúrájáról.

Karszalaggal látogatható.


19:00-24:00 Játékok a kastélyparkban

Korabeli játékok a kastély fénykorából – köztük olyanok is, amelyeket még ma is játszunk.

A részvétel díjtalan.

19:00-24:00 Történelmi ízek

Kastélyunk jeles vendégeit idézzük meg kávézónk kínálatával. Sisi, Erkel, Munkácsy; kedvenceik ízeit kínálva tesszük még emlékezetesebbé az estét.

Gyulai Vár

19:30 Reneszánszból népi körtánc 

Élőzene és tánctanítás a várudvaron moldvai, gyimesi dallamokra.

20:00, 22:00 Csapatjáték a harcmezőn 

Interaktív fegyverbemutató a középkori és kora-újkori fegyverekről, harcászatról

20:30 A szultán szeme 

Katonai hírszerzés az ókortól az újkorig. Az előadás kiemelten foglalkozik az oszmán gyakorlattal.

21:00 Az ismeretlen hódítók

Másfél évszázadon át uralták hazánkat, néhány kulturális és építészeti emléken túl mégsem maradt róluk sok ismeretünk. Vagy csak nem tudjuk, hogy tőlük kaptuk? Most elmondjuk, mit érdemes tudni az oszmán-török néphagyományokról és gasztronómiáról.

21:30, 23:00 Aki kapja, szablya 

Ismerkedj az elmélettel interaktív előadásunkon, figyeld a gyulai vár vitézeinek párviadalát, aztán próbáld ki te magad is a 16. századi bajvívást!

22:30 Soha nem süt be a nap

A várbörtönbe kukkantunk be, működés közben. Házigazdánk interaktívan, egyszersmind élményszerűen mesél a munkájáról, a kivégzésekről, büntetésekről, a középkori és kora-újkori igazságszolgáltatásról. Testközelből ismerheted meg a különböző büntetésvégrehajtási eszközöket a hónap dolgozója szakszerű vezetésével és felügyeletével.

Egész este

19:00-24:00 Tűzben edzett – működő kovácsműhely

19:00-24:00 Felkészítő edzés az ostromra – íjászat és középkori testgyakorlatok

19:00-24:00 Fröccsöntő

A várborozóban kifújhatod magad, frissíthetsz és kalóriát is gyűjthetsz az este hátralévő részére.

19:00-24:00 Csihi-puhi

Összeeresztjük a végvári katonaélet után sóvárgókat. Miután megmutattuk a szablyavívás alapvető mozdulatait, az érdeklődők össze is mérhetik egymással a tudásukat.

Középkori, újkori játékok a várudvaron

19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 Szabadulószobák

Nem csak kiállításunk nyújtja az élményt és a kalandot. Szabadulószobánk kerettörténete természetesen a vár történésével kapcsolatos.

Legfeljebb 6 fős csoportoknak és családoknak ajánljuk.

A program regisztrációköteles. Regisztráció: 66/650 218

Jegyár: 2500 Ft/fő

Muzéj karszalag:

a helyszínen (június 22-én 19 órától):

teljes árú: 3200 Ft

kedvezményes: 2500 Ft

elővételben (június 22-én 17 óráig):

teljes árú: 2700 Ft

kedvezményes: 2000 Ft

A karszalagok elővételben június 14-től kaphatók valamennyi helyszínen.

A karszalag kizárólag 2024. június 22-én 19-24 óra között érvényes az Almásy-kastély állandó kiállításába, a várba, az Erkel emlékházba, a Ladics-házba és a Kohán Képtárba. 

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Munkácsy-kiállítása külön belépőjeggyel tekinthető meg (teljes árú: 2500 Ft, kedvezményes: 1800 Ft).  

A szabadulószobák regisztrációt követően (+36-66/650 218), plusz díjazás ellenében (2500 Ft/fő) vehetők igénybe.  

Kedvezményes jegyek diák-, illetve nyugdíjas-igazolvánnyal válthatók.  

A köztéri programok díjtalanul látogathatók.