(MTI) – Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt.

Az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülésén csütörtökön megállapította: a szövetség az erdélyi magyarság egyetlen hiteles képviselője. Elmondta: az RMDSZ a magyar érdekképviselet eszköze, az erdélyi magyar közösség szervezője, amelynek az önkormányzati jelöltjeire az idei választásokon a (magyar pártokra adott) szavazatok jóval több mint 90 százaléka érkezett.
    
Kelemen Hunor szerint az RMDSZ győzelme az erdélyi magyar közösségnek a győzelme, amely bebizonyította: olyan erős és önálló közösség, amely felelősséget vállal a saját jövőjéért, a sorsáért, felelősséget vállal a szülőföldjéért. Leszögezte: a magyar közösséget nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy megkerülni, amikor Brüsszelben vagy Bukarestben őt érintő döntést hoznak.
    Elmondta: az országos 6,5 százalékos szavazatarány és az európai parlamenti listára adott közel 580 ezer szavazat a romániai magyarság arányán felüli teljesítmény. Szerinte ennek egyebek mellett az a magyarázata, hogy az RMDSZ őszintén beszélt azokról az európai témákról, amelyeket a román pártok elhallgattak a kampányban.
    
„A polgárok azt akarják, hogy az Európai Unió közelebb legyen hozzájuk, egy olyan Európai Uniót akarnak, amely a polgárok és a közösségek kérdéseivel foglalkozik. Tehát mi egy europragmatikus álláspontot képviseltünk, ez szervesen következik abból, amit az elmúlt években, évtizedben mi vallottunk, hogy a pragmatikus transzilvanizmusnak mindig a közösség problémáiból kell kiindulnia” – magyarázta az RMDSZ elnöke. Felidézte: június 9-én a közösségi bizalom növelte az RMDSZ polgármestereinek és önkormányzati képviselőinek számát. Ugyanakkor felhívta képviselőtársai figyelmét, hogy Romániában ez az év választási maraton.
    
„Bírni kell az iramot, államfőválasztásra készül az ország, majd télen, decemberben parlamenti választások lesznek. A következő fél évben meg kell tudnunk ismételni azt az eredményt, amit június 9-én elértünk” – jelentette ki.
    Kelemen Hunor azt mondta: azért is kell jól szerepelnie az RMDSZ-nek a decemberi parlamenti választásokon, hogy ott legyen a bukaresti kormányban, és kormányzati eszközökkel segíthesse a magyar közösségeket és önkormányzatokat. Másik érvként azt hozta fel, hogy a következő időszakban egy egész évtizedet, akár több évtizedet meghatározó döntések születhetnek Romániában – ezek közül a közigazgatási átszervezés lehetőségét emelte ki.
    
Kelemen Hunor szerint azért is fontos az RMDSZ kormányzati jelenléte, hogy ellensúlyozza a Romániában megerősödött – együttesen a szavazók több mint 20 százalékának támogatását megszerző – szélsőséges magyarellenességet.
    Mivel a koalíciós pártok között vita alakult ki arról, hogy előrehozzák-e és mikorra az idén esedékes államfőválasztást, az RMDSZ képviselőtestülete nem döntött a szövetség államelnökjelöltjének személyéről, csak arról, hogy az RMDSZ indít jelöltet. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy az elnökválasztási kampányban a magyarok jelöltje a magyarok problémáiról beszéljen, és a román társadalom egésze számára fontos kérdésekre javasoljon megoldásokat.
    
Az SZKT-n felszólaló képviselők többsége jelezte, hogy Kelemen Hunort tartja a legalkalmasabb politikusnak arra, hogy a romániai magyar közösség jelöltje legyen az államelnöki választáson, a jelölt személyéről szóló formális döntést azonban az RMDSZ csak az elnökválasztás időpontjának ismeretében hozza meg.
    A tanácskozás után adott sajtónyilatkozatában az MTI kérdésére, hogy lesz-e „magyar összefogás” a parlamenti választáson – olyan körülmények között, amikor a magyar voksok több mint 90 százalékát megszerző RMDSZ szövetségi képviselői ennek létjogosultságát megkérdőjelezték, azzal vádolva a két kisebb magyar pártot, hogy nem járultak hozzá a közös EP-lista sikeréhez -, Kelemen Hunor azt válaszolta: nem volt még alkalma átbeszélni a kampányban történteket az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnökével.
    
„Pár dolgot azért nekünk végig kell beszélnünk arról, ami történt, másrészt van egy aláírt megállapodásunk, az engem kötelez” – jelentette ki az RMDSZ elnöke, arra utalva, hogy a márciusban külön-külön kötött megállapodásban az RMDSZ vállalta, hogy a parlamenti választásokon befutó helyet biztosít jelöltlistáin a két kisebb magyar párt (az EMSZ és a Magyar Polgári Erő – MPE) egy-egy jelöltjének.
    Arra a kérdésre, hogy magyar szempontból van-e tétje a romániai elnökválasztás és parlamenti választás különválasztásának, Kelemen Hunor leszögezte: az RMDSZ mindig készen áll arra, hogy a közösség elé álljon, és kérje a közösség bizalmát.
    Megjegyezte: az, hogy szeptemberre előrehozzák az elnökválasztást, a liberálisok ötlete volt, mert azt remélték, hogy Klaus Iohannis valamilyen fontos NATO- vagy EU-tisztség miatt nem viszi végig decemberben lejáró mandátumát és akkor Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök ideiglenes államfőként léphetett volna be a választási kampányba.
    
„Annyi változott, hogy Iohannis nem megy el sehova” – magyarázta Kelemen Hunor az elnökválasztás halasztását követelő liberálisok újabb pálfordulását. A szociálliberális kormánykoalíció az államelnök-választás kiírásának halogatásával csak azt erősítette meg, hogy az ígéreteikben nem lehet megbízni – értékelt az RMDSZ elnöke.