(MTI) – Az olimpiai kvalifikáció tanulási folyamat, az eredménytől függetlenül csak profitálhat belőle a két magyar induló, és itthon a sportág egésze is – véli Fodor Lajos, a breaktáncosok szakágvezetője, aki szerint az olimpiai folyamat már eddig is sokat segített abban, hogy tudják tartani a lépést a fejlődésben.
 
A breaktánc, illetve a BMX freestyle, a gördeszka és a sportmászás képviselői idén két állomásból álló selejtezőben harcolhatják ki a párizsi részvételt. Az első verseny Sanghajban lesz május 16. és 19. között, a második pedig Budapesten, a Ludovika Campuson június 20-tól 23-ig. A nőknél Szarvák Csenge, a férfiaknál pedig Noris Menotti Lobontiu is lehetőséget kap breaktáncban a bizonyításra. A két magyar versenyző azért indulhat a selejtezőben, mert bekerült a legjobb negyven közé. Fodor Lajos az M4 Sportnak nyilatkozva hatalmas dolognak és sporttörténelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Budapesten lesz a második selejtező, és „innen már gyakorlatilag Párizsba utaznak a sikeres versenyzők”.
    
„Régebben hajlamosak voltak minket egy skatulyába zárni, és utcagyerekként tekintettek esetleg ránk. Nem mindenki feltétlenül, de voltak ilyen felhangok és vélemények rólunk – fogalmazott. – Most viszont, ha egy szülő elhozza a gyermekét akármelyik egyesületbe, sportolóként tekintenek ezekre a srácokra.” Ugyanakkor kiemelte, hogy a breaktáncnak „mindig is megvolt az a szépsége, hogy ez egy szabad táncműfaj, illetve táncsport”, szinte kötöttségek és határok nélkül.
    
„Ezt beilleszteni az olimpiai versenyrendszerbe azért nem volt könnyű feladat, főleg hogy szubjektív megítélésen alapul a zsűrizés” – mondta, hozzátéve, hogy a sportág népszerűsége érezhetően megugrott a párizsi olimpiai programba kerülésével. Emlékeztetett rá, hogy a sportág bemutatkozott a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, és nagy lökést adott neki a 2019-es budapesti World Urban Games, az utcai sportok világjátéka, melyen további hét városi sportággal együtt kerülhetett a nagyközönség elé. „Ezt már monitorozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ez is előrébb vitte a dolgot” – hangsúlyozta. A két magyar versenyzőt illetően úgy fogalmazott: a selejtezőben leginkább az kell a sikerhez, hogy bátran álljanak fel a párbajokban.
   
„A breakversenyeken párbajok zajlanak, két ellenfél feláll egymással szemben, ezt nézi a zsűri. Illetve van egy dj-nk, aki random zenéket játszik, a versenyzők előre nem tudják, hogy a párbajban milyen zeneszámok fognak megszólalni. Le kell győzni a másikat, meg kell győzni a zsűrit arról, hogy te vagy a jobb. A mozdulataid fegyverek, melyeket felhasználsz a küzdelemben az ellenfeled ellen” – mesélt a sportágról a szakágvezető, kiemelve annak improvizatív jellegét, a zeneiség, továbbá az akrobatikus elemek „gyönyörű és hiba nélküli” bemutatásának fontosságát.
 
A 18 éves szolnoki Szarvák Csenge arról beszélt, nem gondolta volna, amikor elkezdte, hogy a sportág egyszer ott lesz az olimpia műsorán. Számára életérzés a breaktánc, elmondása szerint nagyon fel tud szabadulni, amikor breakel. Rövid távú célja „az olimpia lenne”, hosszabb távon pedig „nincsen határ”.
    
A szatmárnémeti születésű, jelenleg Temesváron élő, magyar ajkú, kettős állampolgár Lobontiu Menotti Noris két éve igazolt a Magyar Táncsport Szövetség break szakágába. Ő 2004-ben ismerkedett meg a sportággal, azóta folyamatosan edz és jár versenyekre. Nagy öröm a számára, hogy a párizsi programba kerüléssel egy új kapu nyílt meg.

„Nagy megtiszteltetés lenne a párizsi részvétel” – mondta, majd arra a kérdésre, hogy mi kell a sikeres selejtezős szerepléshez, úgy fogalmazott: „hogy mosolyogjak és használjam az erős karakteremet”.
 
A selejtezőből hét-hét táncos szerez kvótát az idei nyári játékokra. A breaktánc Párizsban szerepel az olimpia programjában, a 2028-as Los Angeles-i műsorban nem lesz benne.

foto: https://www.facebook.com/noris.belement