(MTI) – Részben ügyészségi felügyelettel folytatódnak a továbbiakban a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium beomlott diákotthonának állagmegőrzési munkálatai – közölte pénteken a Hargita megyei prefektúra.

    A prefektusi hivatal közleményben számolt be az ügy kivizsgálására létrehozott vegyesbizottság csütörtöki üléséről, amelyen az illetékes román állami intézmények az eddigi tevékenységről számoltak be.
    A Hargita megyei építési felügyelet közölte: a héten befejezik a törmelék eltakarítását a falomlás helyszínén. Elmondták: eddig a földszint felett zajlott a munka, ezután az alatt folytatódik, az ügyészség felügyelete mellett.
    A tájékoztatás szerint a részben beomlott épület állagmegóvása és megerősítése is folytatódik: az eddigi beavatkozás során lebontották a megrongálódott tetőzetet, és a belső munkálatok, a falak megerősítése is megvalósult. Ezután a külső állagmegőrzési munkálatok következnek, a munkához jövő héten látnak hozzá.
    Eközben Hargita megye önkormányzata és főépítésze azt ellenőrzi, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal betartotta-e a törvényt, amikor kiadta az építési engedélyt, erről jövő hétre ígértek részletes jelentést. A román állami intézmények képviselői a továbbiakban is felügyelik az állagmegőrzési munkálatokat – írták a közleményben.
    A tavaly decemberben részben beomlott székelyudvarhelyi diákotthonnál január elején kezdődtek el a biztonságba helyezési munkálatok, miután a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal rögtön karácsony után sürgősségi eljárásban kiállította az építési engedélyt.
    Lukácsi Katalin, a gimnázium szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: az építési felügyelőség két fázisban határozza meg a beavatkozások menetét. Elsőként sürgősségi beavatkozást írt elő, amellyel a sérült, pince nélküli épületszárnyat ideiglenesen stabilizálják. A második fázisban az épen maradt pincés épületszárny és a tornaterem teljes felújítására kerül sor, és a sérült épületrész is újraépül. Ez a szakasz új tervezési és engedélyezési dokumentációt igényel, és valószínűleg több hónapig is eltart.
    A végső munkálatok – az épület már korábban tervezett teljes felújítása – csak ezután indulhatnak, és egy-két évig is eltarthatnak – mondta a szóvivő.
    A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban hunyt el pár héttel a tragédia után.
    Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.